Hlavní obsah

Seniorka se v Jeseníkách těžce zranila při pádu, pomoc si zavolala sama

Právo, Petr Marek
Jeseník

Těžké zranění si po pádu ze strmého srázu přivodila ve čtvrtek třiašedesátiletá žena při túře z chaty Barborka údolím Bílé Opavy do Karlovy Studánky v Jeseníkách. Záchranáři ji dopravili k vrtulníku a ten ji následně dopravil do nemocnice v Ostravě.

Foto: Horská služba ČR

Ilustrační foto ze zásahu zraněného cyklisty, který byl transportován na rakouském vozíku.

Článek

„Paní se zranila v místech, kam není jednoduché dojet. Ihned jsme vyrazili na terénní čtyřkolce, kam to šlo, další část trasy jsme urazili pěšky. Táhli jsme s sebou takzvaný rakouský vozík, tedy nosítka na podvěsném kole, a tak nám cesta trvala skoro hodinu,“ řekl Právu v pátek náčelník Horské služby (HS) Jeseníky Michal Klimeš.

Na místě zjistili, že si paní po pádu ve strmém terénu zlomila pravou dolní končetinu v oblasti kotníku. Ženu ošetřili, zafixovali ji do vakuové dlahy a umístili do rakouského vozíku.

Vzhledem k náročnému a těžce přístupnému terénu, kvůli kterému záchranáři očekávali zdlouhavý a pro zraněnou bolestivý transport, požádali o pomoc Leteckou záchrannou službu z Ostravy. S posádkou domluvili místo přistání asi kilometr od nehody. Tam také turistku dopravili na pojízdných nosítkách a předali lékaři.

„Přestože transport poraněné vrtulníkem výrazně zkrátil dobu zásahu, celá akce trvala bezmála tři hodiny. Jinak se ovšem paní zachovala dobře, neztratila hlavu, měla u sebe nabitý mobilní telefon a ihned kontaktovala krizovou linku,“ dodal Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám