Hlavní obsah

Jako malý se držel máminy sukně, pak ji chtěl zabít. Dostal 16 let

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pokus o vraždu poslal ve čtvrtek ústecký krajský soud na šestnáct let do věznice s ostrahou 38letého Petra Neufusse, který pod vlivem pervitinu brutálně napadl a zmlátil vlastní matku. Subtilní 71letá žena přitom bojuje s rakovinou tlustého střeva.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Petr Neufuss odmítl před soudem vypovídat.

Článek

Krvavým incidentem vyvrcholily v poslední listopadový den loňského roku dlouhodobě napjaté rodinné vztahy. Zfetovaný muž přišel v osudný den do panelového domu v Rumburku, kde jeho matka bydlela. Ta z něj měla po předchozích opakovaných konfliktech takový strach, že řekla staršímu synovi, aby vyměnil zámek u dveří.

Když obžalovanému došlo, že ho matka již do bytu nehodlá vpustit, popadl ho amok. Nejprve dvakrát pěstí udeřil svého o 13 let staršího bratra, a když spatřil matku, že chce telefonem přivolat policii, vrhl se i na ni. Chytil ji za bundu a smýkal s ní po chodbě, přičemž její hlava několikrát udeřila do zdi. Poté ji ranou pěstí srazil k zemi a jako smyslů zbavený ji začal kopat do hlavy, skákal a dupal po jejím těle. Opakovaně přitom podle svědků křičel: Já tě zabiju!

Byla v ohrožení života

Žena v důsledku synova surového ataku utrpěla řadu zlomenin, pohmožděnin a podlitin, oboustranně tříštivou zlomeninu dolní čelisti a otřes mozku. V ohrožení života se podle lékařů ocitla po vdechnutí krve a při následném dechovém selhání. V důsledku četných zranění jí selhávaly základní životní funkce, takže musela být letecky transportována do ústecké nemocnice. Tam podstoupila neodkladné operace a šestitýdenní léčení na jednotce intenzivní péče.

Obžalovaný odmítl před soudem vypovídat. V přípravném řízení na policii se k činu přiznal a tvrdil, že svého jednání, které nedokázal rozumně vysvětlit, lituje.

Poškozená odmítla proti synovi vypovídat. Výpověď před soudem odepřel také bratr obžalovaného. Během výslechu na policii, jehož záznam soudkyně Kamila Krejcarová v jednací síni přečetla, však částečně ozřejmil důvody bratrova zkratu.

Maminčin mazánek

Petr Neufuss byl podle něj vždy maminčin mazánek, životem se proplétal bez větších průšvihů. Problémy nastaly v okamžiku, kdy začal experimentovat s drogami. Kvůli nim přišel o práci a dlouholetá přítelkyně ho vyhodila z bytu, kde společně žili. Nezbývalo mu nic jiného než se vrátit domů k matce. Při její hospitalizaci v nemocnici vyčerpal z její vkladní knížky asi 80 tisíc korun, které zřejmě utratil za drogy. K vrácení peněz se neměl.

Spory mezi matkou a pervitinem často opojeným synem gradovaly. Sousedé stále častěji slyšeli z bytu hádky a křik. Incidenty několikrát řešili policisté, kteří obžalovaného z bytu opakovaně vykázali. Ten se však vždy po nějaké době k matce vrátil s prosíkem, že se to už nebude opakovat. Ženě však došla trpělivost a syna z bytu vyhodila. Výměna zámku u dveří pak odstartovala jeho šílený čin.

„Choval se jako rozzuřené zvíře, matku mlátil hlava nehlava. Říkal jsem si, že to nemůže přežít,“ popsal na policii své pocity bratr obžalovaného.

„Byl nepříčetný a šíleně agresivní,“ řekl u soudu jeden ze svědků incidentu, soused z patra, který si do té doby o obžalovaném myslel, že je to hodný a slušný kluk. „Znám ho od tří let, vždycky se držel máminy sukně, byl to takový mamánek,“ poznamenal svědek na adresu muže, který se matku pokusil zabít.

Rozsudek je pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám