Hlavní obsah

Rathův otec zabavených osm miliónů nedostane

Obvodní soud pro Prahu 7 ve čtvrtek zamítl požadavek Ratmíra Ratha, otce exhejtmana a bývalého poslance ČSSD Davida Ratha obžalovaného z korupce, na vrácení více než osmi miliónů korun zabavených při domovní prohlídce v květnu 2012. Policie tehdy v případu zatýkala. Rath starší chtěl zpět peníze, které podle něj nepatří jeho synovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ratmír Rath při jednom ze soudních líčení s jeho synem

Článek

O rozhodnutí jako první informoval server Aktuálně.cz. Soudkyně Marie Filippiová je potvrdila. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Rathův otec se podle Filippiové domáhal českých bankovek v hodnotě přes 7 300 000 korun a 39 000 eur (zhruba milión korun). Filippiová požadavek zamítla proto, že podle ní byly peníze zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl dále v této záležitosti rozhodovat trestní soud. Více nechtěla rozhodnutí komentovat s tím, že se Rath starší může odvolat k Městskému soudu v Praze, což podle ní zřejmě udělá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie peníze zabavila při domovních prohlídkách v Rathově domě v Hostivici. Rath starší tvrdí, že peníze nejsou jeho syna Davida, jehož případ od loňského srpna projednává Krajský soud v Praze. Ratmír Rath si podle svých slov vydělal peníze dříve za práci lékaře v zahraničí a také z pronájmu restaurace, kterou rodina získala v restituci.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Exposlance Ratha zadržela policie v polovině května 2012. Více než rok strávil ve vazbě, stejně jako další hlavní obžalovaní v kauze – bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, nyní Kottová, a její tehdejší přítel, kterého si nedávno vzala za muže, Petr Kott. Ten působil jako náměstek nemocnic Středočeského kraje a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Obžaloba dvojici lékařů označuje jako organizátory korupce při stavebních zakázkách a tendrech na modernizaci nemocnic. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších osm lidí.

Rath a další obvinění odmítají, někteří se k obžalobě nevyjádřili. Jako jediná se přiznala ke korupci podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, pro kterou za to navrhuje státní zástupce pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Advokáti ostatních se její výpověď snaží znevěrohodnit. Hlavní líčení je zatím nařízeno do září, kdy zřejmě ještě neskončí kvůli dalším návrhům na dokazování a výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám