Hlavní obsah

Chtěl upálit přítelkyni, Nejvyšší soud mu potvrdil 10 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Přítelkyni jsem sice zapálil, ale hned jsem ji začal hasit. Lékaři ji pak uvedli do umělého spánku, takže žádnou bolest necítila. Takové argumenty zanesl do svého dovolání k Nejvyššímu soudu muž z Brna, který se loni v dubnu pokusil upálit svou přítelkyni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ženu nejdříve uhodil pěstí, pak ji polil slivovicí a škrtl zapalovačem. Za pokus vraždy dostal nejprve 16,5 roku, odvolací soud mu trest snížil na 10 let a tento verdikt v úterý potvrdil i Nejvyšší soud (NS), když dovolání jako zjevně neopodstatněné odmítl.

Čtyřicetiletý muž svou o rok starší přítelkyni napadl v opilosti v jedné z brněnských ubytoven. Slivovicí jí polil vlasy, obličej a hrudník a zapálil ji.

„Poškozená v důsledku jednání obžalovaného utrpěla mnohočetné popáleniny druhého až třetího stupně na patnácti procentech povrchu těla, a to popálení na celém obličeji včetně ušních boltců, krajiny očních víček, na přední ploše krku, hrudníku v oblasti dekoltu a na břiše. Utrpěla i inhalační trauma v důsledku vdechnutí horkého vzduchu a popáleninový šok,“ zrekapituloval mluvčí NS Petr Knötig.

„Byla tak popálená, že už to přece ani nemohlo bolet“

Muž ve svém dovolání tvrdil, že soudy rozhodly naprosto špatně. Upozornil, že svou přítelkyni začal ihned hasit a jen díky němu tak prý žena nezemřela. Nelíbilo se mu ani to, že soudy stav zraněné označily jako mučivé útrapy.

„Byla v šoku a posléze uvedena do umělého spánku, kdy ani v jednom z těchto stavů bolest nevnímala. Kromě toho dosáhla značná část popálenin úrovně třetího stupně, kdy jsou dotčená nervová zakončení poškozena takovým způsobem, že bolest není možné vnímat,“ tvrdil v dovolání.

Soudy trvaly na pokusu o vraždu

„Je nerozhodné, zda se následně poškozené dostalo takové lékařské péče, v jejímž rámci jí byly podávány léky tišící bolest, případně byla uvedena do umělého spánku a fyzickou bolest nevnímala vůbec. Podstatné je, že dovolatel jednal při vědomí toho, že styk lidské pokožky s otevřeným ohněm, třeba jen krátkodobý a úzce lokalizovaný, přináší poměrně prudkou a intenzivní bolest,“ vysvětlil zamítavý verdikt soudu Knötig s tím, že soudy rozhodly naprosto správně, pokud útok klasifikovaly jako pokus vraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám