Hlavní obsah

Snaha uplatit svědka proti Janouškovi se neprokázala, tvrdí žalobkyně

Právo, Jan Koukal
Praha

Policie odložila případ údajného pokusu o uplacení svědka dva roky staré dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Korupční nabídku ze strany obžalovaného podnikatele se nepodařilo prokázat. Právu to nyní potvrdila Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 6 Jindra Janáčová. Trestní řízení ve věci bylo podle jejích slov ukončeno už 19. února.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek při soudním jednání.

Článek

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 ve věci údajného uplácení svědka v případu dopravní nehody pana Janouška vykonávalo dozor,“ upřesnila Janáčová. O úplatku promluvil svědek Josef Klačo loni v září během hlavního líčení před Městským soudem v Praze.

Proces skončil zatím nepravomocným odsouzením Janouška ke třem letům vězení letos v dubnu. Klačovo svědectví bylo pro posouzení Janouškovy nehody, při níž 23. března 2012 srazil v opilosti 51letou ženu a ujel, významné. Svědek byl totiž ději ze všech přihlížejících nejblíž. Se svou fabií stál přímo za Janouškovým porsche v řadě aut před semaforem, kde k incidentu došlo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byl to Klačo, kdo policii i soudu vypověděl, že žena stála přímo před vozem Janouška a tloukla mu rukama do kapoty, když se proti ní rozjel.

Nikoho nejmenoval

Když svou výpověď podával městskému soudu, překvapil senát Tomáše Kubovce tvrzením, že mu byl ještě v době, kdy případ vyšetřovala policie, nabízen úplatek.

„Za to, že nepřijdu na rekonstrukci, že nepřijdu k soudu,“ vysvětloval soudu Klačo. „Byl to prostředník, myslím, že pana Janouška. Říkal, že zbohatnu,“ prohlásil svědek. Odmítl však prozradit jméno dotyčného emisara. Na dotaz soudce Kubovce, proč nabídku úplatku okamžitě nehlásil policii, pak Klačo odpověděl, že policistům nedůvěřoval.

Podle advokáta to bylo naopak

Závažnou informaci nechala prověřit přítomná státní zástupkyně Jana Kadeřábková, která v kauze Janouškovy dopravní nehody vystupuje jako žalobce. „Byla to státní zástupkyně, kdo podal podnět k zahájení trestního řízení,“ řekla Právu Janáčová.

Janouškův obhájce Vít Široký Klačovo obvinění klienta z uplácení odmítl. Podle něj to byl naopak Klačo, kdo přímo Širokého opakovaně žádal o schůzku, což si právník vyložil jako možný pokus o vydírání. „Měl jsem z toho dojem, že se naopak on snaží nějak svou výpověď zobchodovat,“ uvedl Široký. K žádné schůzce ani k předání úplatku však nesporně nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám