Hlavní obsah

Muž obžalovaný z podvodu tvrdí, že 421 miliónů je v bezpečí. Neřekl ale kde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Od lidí vylákal s příslibem vysokého zhodnocení 421 miliónů korun. Teď podnikatel Alexander Dostál z Náchoda tvrdí, že peníze jsou uložené na bezpečném místě. Při své čtvrteční výpovědi před hradeckým krajským soudem ale odmítl uvést kde. Dostálovi hrozí až deset let za mřížemi.

Foto: David Taneček, ČTK

Alexander Dostál před Krajským soudem v Hradci Králové.

Článek

„Potřebuji měsíc svobody, aby se peníze objevily," řekl Dostál, který tvrdí, že výplata peněz klientům mu byla znemožněna vzetím do vazby.

„Klienti do 30. září 2012 byli vypláceni, ty ostatní už vyplatit nešlo," sdělil obžalovaný, který ve svém prohlášení před soudem uvedl, že v minulosti zdědil pět miliónů amerických dolarů, které postupně investoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V roce 2008 činila hodnota investic 80 miliónů dolarů, tedy 1,6 miliardy korun," řekl u soudu Dostál. Obžalovaný prohlásil, že jeho klienty nejdříve byli členové rodiny a kamarádi, později lidí postupně přibývalo.

Jeho klientem jsem byl od roku 2004 a vše fungovalo dobře. Věřil jsem mu, peníze jsem i vybíral.
poškozený

„Proč nedat lidem vydělat, nebyl v tom žádný záměr se obohatit," sdělil soudu. Dostál u soudu také řekl, že ho v roce 2012 kontaktovali neznámí muži vydávající se za bývalé pracovníky bezpečnostních složek, kteří ho varovali, že bude mít potíže s výplatou výnosů.

Sliboval až 45 procent ročně

„Potom mi bylo jasné, že musím udělat určitá opatření," dodal Dostál, který prý chtěl skončit s investováním peněz a vyplatit své klienty. Podle obžaloby peníze od lidí získal příslibem zhodnocení 25 až 45 procent ročně. Podle spisu vklady buď pouze vyplácel jiným, nebo je jako půjčky a investice poskytoval subjektům, u nichž nebylo možné očekávat dosažení slibovaného zhodnocení.

Do soudní síně se už ve středu přišli podívat i dva z klientů náchodského podnikatele. „Jsem tady proto, abych zjistil, jestli mu můžu věřit, nebo ne,“ řekl jeden z nich.

S Alexanderem Dostálem, který si brzy získal jeho důvěru, se podle svých slov setkal náhodou na dovolené. „Jeho klientem jsem byl od roku 2004 a vše fungovalo dobře. Věřil jsem mu, peníze jsem i vybíral. Kdybych nevěřil, tak mu peníze nesvěřím,“ pokračoval tichým hlasem muž, který si přál zachovat anonymitu.

Prozradit nechtěl ani přesnou sumu, kterou podnikateli poskytl. Ve skrytu duše ale doufá, že o peníze nepřijde. „On stále tvrdí, že peníze má. Zvláštní mi však připadá jeden moment, když byl vzat do vazby. Bylo to totiž těsně předtím, kdy písemně slíbil, že klienty vyplatí. To trochu divné,“ upozornil na podivnou okolnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám