Hlavní obsah

Za ubodání manželky dostal expolicista 16 let vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Dostával zločince do kriminálu, teď bude sám pozorovat svět z okna zamřížované cely. A to pěkně dlouho. Bývalého policistu Miloše Babyku poslal ve středu Krajský soud v Plzni za vraždu manželky na 16 let do vězení, navíc musí pozůstalým zaplatit statisícové odškodné. Trest si bude odpykávat ve věznici s ostrahou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miloš Babyka při vynesení rozsudku.

Článek

Podle předsedy senátu Jana Špety vraždu Babyka plánoval. „Manželku vinil z toho, že se s ním chtěla rozvést a jejich dceru si nechat ve své péči. Přitom to byl právě obžalovaný, který byl původcem této neutěšené situace v rodině,“ uvedl soudce.

„Na poškozenou okamžitě brutálně zaútočil a nožem cíleně mířil do těch oblastí těla, kde jsou nejdůležitější životní orgány,” dodal.

Rozsudek není pravomocný, Babyka se na místě odvolal.

Babyka loni v létě ubodal svoji ukrajinskou ženu a pak se týden skrýval v lese. Někdejší příslušník cizinecké policie se snažil senát přesvědčit, že smrt manželky, ke které se v té době nesměl kvůli domácímu násilí přiblížit, neplánoval, ale naopak že za ní přišel, aby před jejíma očima zemřel.

„Ten den jsem vypil lektvar z jedovatého tisu a šel si sednout na schody k našemu bytu, aby mě tam Ina našla mrtvého,“ prohlásil Babyka.

Jenže jedovatý koktejl podle Babykových slov nezapůsobil, a když žena vyšla z bytu ven, pohádali se.

Byl jsem soudem vykázán z bytu. Měl jsem strach, že přijdu o práci a o rodinu. Rozhodl jsem se spáchat sebevraždu.
odsouzený Babyka

„Byl tam s ní náš společný kamarád. Chtěl nás roztrhnout. Vzal jsem z tašky nůž, vybavuju si jenom křik a pak jsem viděl, že Ina krvácí. Zazmatkoval jsem a utekl pryč,“ pokračoval Babyka.

Vraždil s rozmyslem

Podle státního zástupce Martina Rykla ale Babyka čin spáchal s rozmyslem. „Loveckým nožem s čepelí o délce 23 centimetrů s cílem usmrtit poškozenou ji nejprve chytil za vlasy a pak nejméně pětkrát bodl do krku, hrudníku a břicha,“ uvedl žalobce. Záchranka tehdy převezla ženu v kritickém stavu do nemocnice, kde zemřela.

Babyku přivedla k soudu ozbrojená eskorta Video: Patrik Biskup, Právo

Babyka přiznal, že měl s manželkou neshody. „Vadilo mi například to, že pije alkohol před naší malou dcerou. Při jedné hádce jsem ji uhodil. Byl jsem za to soudem vykázán z bytu. Měl jsem strach, že přijdu o práci a o rodinu. Rozhodl jsem se spáchat sebevraždu, bylo to vyústění neřešitelné životní situace,“ vypovídal Babyka s tím, že už měl připravenu závěť, kde celý svůj majetek odkázal nezletilé dceři.

Dušoval se, že svou manželku zabít nechtěl. „Byl jsem to já, kdo měl zemřít. Bohužel se stalo to, co se stalo. Vrátit už to nemůžu,“ řekl Babyka už loni v listopadu reportérovi Práva, který ho navštívil ve vazební věznici.

Myšlenek na sebevraždu se nevzdal

Po incidentu utekl do lesa. „Hodiny jsem prostál u kolejí odhodlaný skočit pod vlak. Tu odvahu jsem nakonec neměl,“ přiznal. Pod kolejemi v malém tunýlku si pak našel úkryt, kde byl schován až do svého zadržení detektivy Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Pustit se někam na daleký útěk nemělo smysl. Můj obličej byl všude v médiích, v tunelu jsem měl jistotu, že mě tam nenajde ani vrtulník,“ popisoval Babyka první okamžiky v roli psance.

Na provizorní lůžko mu stačilo pár papírových kartónů. Sehnal si jízdní kolo a jídlo s pitím jezdil nakupovat do vietnamské večerky na kraji města. „Měl jsem u sebe asi tisícovku. Když bylo třeba, sedl jsem na kolo a jel pro zásoby. Přes hlavu jsem měl přehozenou kapuci, někdy jsem se musel maskovat i tmavými brýlemi. To když jsem třeba jel do parku na druhý konec města natrhat jedovaté bobule. Pořád se mi totiž hlavou honila myšlenka, že se otrávím. Pak mě zatkli,“ pokračoval Babyka.

Letos v lednu se pokusil ve věznici o sebevraždu, když se předávkoval léky. V bezvědomí byl převezen do nemocnice, kde skončil na jednotce intenzívní péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám