Hlavní obsah

Zvítězil zdravý rozum, manželé nemusí podruhé platit za dům

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Se slzami v očích reagovali manželé Vackovi na čtvrteční rozsudek Krajského soudu v Plzni, podle něhož nemusí podruhé zaplatit stovky tisíc korun za rekreační domek. Ten zakoupili přes realitní kancelář, která vyinkasované peníze prodávajícímu nevyplatila a podle policie je zpronevěřila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Původně plzeňský okresní soud uložil Vackovým nemovitost znovu prodávajícímu zaplatit. Striktně se přitom držel právního formalismu, když poukázal na to, že v kupní smlouvě není výhradně napsáno, že by zaplacením kupní ceny realitní kanceláři byl splněn závazek kupujícího vůči prodávajícímu.

„Pokud nedojde k uhrazení kupní ceny, zůstává dlužníkem stále kupující,“ prohlásila loni v prosinci při odůvodnění rozsudku soudkyně Jitka Lukešová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jenže Vackovi se nevzdali a s pomocí advokáta Adama Batuny si podali odvolání. Argumentovali tím, že svoji povinnost splnili zaplacením kupní ceny, kterou uhradili prostřednictvím úschovy tak, jak měli ujednáno ve smlouvě. V téže smlouvě se realitní kancelář zavázala, že do pěti dnů od uhrazení kupní ceny peníze předá prodávajícímu.

Není nutné vznášet přehnané nároky na formulace ve smlouvě, kterou často uzavírají osoby neznalé práva.
konstatování Nejvyššího soudu

Batuna rovněž argumentoval rozhodnutím Nejvyššího soudu, který v podobné věci dal za pravdu kupujícímu. Upozornil i na to, že při posuzování formulací použitých v rámci těchto laických smluv je zapotřebí ze strany soudů vyšší míry tolerance.

„Není nutné vznášet přehnané nároky na formulace ve smlouvě, kterou často uzavírají osoby neznalé práva,“ zdůraznil Nejvyšší soud.

Peníze zpronevěřily jednatelky realitky

A na to nyní krajský soud slyšel, rozsudek prvního stupně zrušil s tím, že žalobu prodávajícího na kupujícího o znovuzaplacení kupní ceny zamítl. „Žalovaný uhradil kupní cenu tak, jak bylo dohodnuto mezi ním, realitní kanceláří a prodávajícím. Tím jeho závazek zaniká,“ prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Alena Polednová.

Vackovi koupili nemovitost v srpnu 2012 za 330 tisíc korun prostřednictvím plzeňské realitní kanceláře Styl, jejíž jednatelky peníze zpronevěřily a stíhá je za to policie.

Právní zástupce původní majitelky nemovitosti Pavel Šíma ale zažaloval za neuhrazení kupní ceny přímo Vackovy s tím, že realitka plnila roli jen jakéhosi pošťáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám