Hlavní obsah

Soud zmírnil trest ženě, která odhodila novorozeně do kontejneru

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petra D. (29), která loni v červenci vyhodila své novorozené dítě s odpadky do kontejneru, bude ve vězení 15 let místo původních 16,5. Vrchní soud v Praze v úterý přihlédl k faktu, že doposud nebyla soudně trestaná, a snížil o 18 měsíců trest, který dostala v dubnu od plzeňského soudu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petra D. u soudu

Článek

Žena loni v červenci hodila do kontejneru v Chebu svou čerstvě narozenou dcerku. Přitom babybox umístěný v chebské nemocnici je vzdálený necelý kilometr od místa činu. Značně podchlazenou holčičku naštěstí zanedlouho našel kolemjdoucí. Holčička skončila v nemocnici, kde dostala jméno Anna.

Senát Vrchního soudu v Praze nezjistil žádné pochybení v rozhodnutí plzeňského soudu, jenom výše trestu je podle něj nepřiměřeně vysoká. „S ohledem na beztrestnost obžalované a fakt, že trestný čin zůstal ve stadiu pokusu, odvolací soud rozsudek částečně zrušil a sám vyměřil trest na samé spodní hranici trestní sazby,” odůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Michal Hodoušek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dítě přežilo náhodou

Nevyslyšel tedy odvolání devětadvacetileté ženy a jejího obhájce. „Pokud je gravidní, zajišťuje porodní potřeby a seznamuje okolí s tím, že je těhotná, těžko bude připravovat vraždu svého dítěte,” uvedl v odvolání ženin advokát Zdeněk Honzík. Navíc šlo podle něj o nesprávnou právní kvalifikaci a trest 16,5 roku je nepřiměřený k povaze činu.

Státnímu zástupci Zdeňku Topinkovi přišel trest v pořádku a požadoval zamítnutí odvolání. „Na skutečnosti, že dítě nezemřelo, nemá obžalovaná žádný vliv. Přežilo náhodou,“ řekl Topinka.

Strašně toho lituju, že to nedopadlo, miminko jsem si přála
obžalovaná

Sama obžalovaná se v emotivním projevu k soudu několikrát rozplakala. „Hrozně mě mrzí, co se stalo. Nechtěla jsem zabít miminko, ještě jedno jsem si přála. Svoje děti mám hrozně ráda, nikdy bych jim neublížila a na porod jsem se připravovala. Kdybych věděla, že žije, nikdy bych to neudělala, nedokážu si vysvětlit, proč se to stalo. Neodpustím si to a ponesu si to do konce života,” kála se před soudem.

Pupeční šňůru přetrhla rukou

Žena po celou dobu těhotenství svému druhovi a otci dítěte tvrdila, že dochází ke gynekologovi, ačkoli u žádného nebyla. Své matce krátce před porodem řekla, že se lékaři plod nezdá a že o miminko možná přijde, protože se nevyvíjí. S úmyslem usmrtit novorozence, jemuž pupeční šňůru přetrhla rukou, jej živého uložila do igelitové tašky a spolu s odpadky do druhé tašky, přičemž vše vhodila do kontejneru na plastový odpad.

„Ten den odešel druh do práce a já už spát nešla. Probudila jsem dvojčata, připravila snídani a pustila jim pohádky. Dopoledne přijeli rodiče s postýlkou a kočárkem a nějakým nákupem. Pak vím, že jsem děti dala spát a usnula s nimi. Když jsem se probudila, šla jsem na záchod, udělalo se mi špatně a pak jsem cítila, že ze mě něco jde, a uvědomila si, že je to miminko. Hrozně jsem se bála. Neplakalo ani se nehýbalo, i když jsem ho pleskla po stehýnku. Myslela jsem, že je mrtvé… Strašně toho lituju, že to nedopadlo, miminko jsem si přála… nikdy bych svým dětem neublížila," uvedla žena v únoru před soudem.

Z její výpovědi vyplynulo, že během těhotenství měla menstruaci, těhotenské testy byly jednou pozitivní, pak negativní. Gynekologa prý nenavštívila proto, že si myslela, že není těhotná, protože neměla žádné příznaky.

„Až v červnu jsem nabyla přesvědčení, že jsem těhotná. Myslela jsem ale, že dítě se narodí až v říjnu nebo listopadu… Porodila jsem do záchodové mísy, v tu chvíli jsem nevěděla, co mám dělat, myslela jsem, že je mrtvé," pokračovala dál. Druhovi i matce pak řekla, že si plod nechala vzít, protože se nevyvíjel dobře.

Téměř roční holčička nyní žije s adoptivními rodiči v Chebu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám