Hlavní obsah

Grygárek to zařídí, tři dny na „uklízení“ a miliónové odměny, znělo v odposlechu

Právo, Jakub Troníček

Zametač. Přezdívka, kterou se dlouho v bezpečnostních kruzích označoval někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek a která nyní dostává konkrétnější obrysy orámované odposlechnutými slovy o miliónových odměnách a „záchranných“ pracích.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Olomoučtí žalobci totiž v rámci pokračujícího vyšetřování kauzy Nagyová podrobněji popsali, jak Grygárek podle nich sloužil kontroverzním podnikatelům Ivo Rittigovi nebo Romanovi Janouškovi, kterým měl pomáhat zahlazovat jejich škraloupy.

Konkrétně přitom zmiňují např. okamžik, kdy se z rozhodnutí soudu do funkce vrchního žalobce v metropoli vracel v únoru 2012 Vlastimil Rampula, mimochodem dnešní Rittigův advokát, a kdy bylo zapotřebí minimalizovat škody, které mohl směrem k celé skupině „napáchat“ dočasný Rampulův nástupce Stanislav Mečl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf VSZ Vlastimil Rampula pustil novinářům videozáznam z prohlídky kanceláře svého náměstka Libora Grygárka.

„V této souvislosti např. Ivo Rittig sdělil dne 17. 2. Michalu Morozovi (dřívější náměstek ministerstva vnitra – pozn. red.), že to v pondělí převezmou, takže tam budou moci uklízet tři dny, že se o tom bavil s Liborem (Grygárkem – pozn. red.) a ten něco vymyslí,“ napsali olomoučtí žalobci do usnesení o vyjmutí tzv. vojenské části celé kauzy do samostatného řízení, které má Právo k dispozici.

Odposlechy na úklid

A byl to ostatně podle všeho právě tento odposlechnutý hovor, který detektivy vyprovokoval k tomu, aby ještě tentýž večer do Grygárkovy kanceláře nainstalovali prostorový odposlech, aby měli o případném „úklidu“ přehled.

Rampula ale už o týden později zveřejnil záznam z bezpečnostního kamerového systému, který instalaci štěnice zachycoval, čímž celou akci vyšetřovatelům zmařil.

Státní zastupitelství v čerstvém dokumentu mj. konstatuje, že Grygárek, u kterého se sbíhaly všechny klíčové informace z vyšetřování, ale také poznatky z mocného Finančně-analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí o podezřeních na praní špinavých peněz, podle dostupných důkazů fungoval jako informační spojka k Rittigovi a jeho společníkům. A to za tučné odměny.

Žalobci v této souvislosti citují např. odposlech Rittigova právníka Davida Michala s jeho klientem z jara 2012: „Já jsem do tebe načerpal jako by z velkejch peněz teďka jako by dvojku, kterou jsi dal Grygárkovi na hlídání našich věcí na faúčku.“

Jen o měsíc dříve měl zase Rittig do telefonu prohlásit, že „jediná záchrana bude asi ten Grygoš, aby to tam všechno zařídil“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobbista Ivo Rittig přišel ve čtvrtek 3. dubna 2014 vypovídat na pražskou služebnu policie na Perštýně.

Výbušný dokument pak připomíná i dlouhodobé pochybnosti o majetku Grygárka a jeho rodiny, když mimo jiné konstatuje, že jemu blízcí lidé mají desítky bankovních účtů, na kterých se při různých transakcích podezřele protáčí miliónové částky.

„Jsou považovány za nestandardní i z toho důvodu, že z rozhovoru mezi Rittigem a Michalem vyplynulo, že Grygárkovi Rittig dával bůra za nějaké věci, Michal mu posílal dvojku a osobně mu předával jedničku a půl,“ parafrázuje dozorový státní zástupce Rostislav Bajger odposlechnuté hovory.

Zároveň pak zmiňuje i finanční šetření, které úřady u Grygárka a jeho blízkých provedly. „Bylo zjištěno, že disponují s majetkem, který podstatným způsobem překračuje jejich příjmové poměry a doposud jeho nabytí ani jiným způsobem hodnověrně vysvětleno nebylo,“ uvádí žalobce.

V hledáčku i Hercegová

Sám Grygárek včera nebral mobilní telefon, už dříve ale jakoukoliv nezákonnou pomoc tzv. kmotrům odmítal. Svůj rozsáhlý majetek zahrnující několik vil nebo byt v galerii Myšák hned vedle Janouška vždy vysvětloval rozsáhlými restitucemi a také příjmy z pronájmů nemovitostí.

Grygárek ale není jediným zástupcem justičních špiček, o kterého se olomoučtí žalobci ve spolupráci s detektivy protimafiánského útvaru zajímají.

Podle informací Práva totiž krouží i kolem pražské městské státní zástupkyně Jany Hercegové. V dokumentu např. připomínají, že to byla právě Hercegová, komu po definitivním odvolání Rampuly z křesla vrchního návladního Rittigův blízký právník Tomáš Jindra tuto funkci nabízel.

Na jiném místě dokumentu pak zase Bajger zmiňuje, že s Hercegovou se v téže době chtěla s pomocí Rittiga sejít i Jana Nagyová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám