Hlavní obsah

Soud s Janouškem může skončit, rozhodující posudek dorazil

Právo, Josef Koukal

Po více než dvou letech by mohl v polovině příštího týdne vstoupit do rozhodující fáze proces, v němž pražský lobbista Roman Janoušek (45) čelí obvinění z pokusu vraždy za předloňskou nehodu, při níž v opilosti přejel 51letou ženu.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek

Článek

Revizní znalecký posudek z oboru dopravy, na který se čekalo přes půl roku, už totiž dorazil k soudu a předseda senátu Městského soudu v Praze Tomáš Kubovec ho má na stole.

„Posudek byl soudu doručen minulý týden,“ potvrdila Právu mluvčí soudu Markéta Puci. Vzhledem k tomu, že posudek byl tím hlavním, na co se v procesu čekalo, nic už by nemělo bránit tomu, aby byl proces konečně uzavřen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I tak trvá trestní řízení již delší dobu než dva nejznámější případy silničního pirátství.

V případě Luboše Laciny, který v roce 2010 vytlačil z dálnice slabší auto a jehož jednání náhodou zaznamenaly kamery mýtného systému, uplynulo od nehody k prvnímu nepravomocnému rozsudku osm měsíců. Aleš Trpišovský, který v prosinci téhož roku riskantně vybržďoval na dálnici auta a jehož usvědčovali pouze svědci, si na rozsudek počkal rok a půl.

Táhne se nejdéle

Případ Janouška, který srazil ženu 23. března 2012 v Praze před očima několika svědků, se táhne nejdéle. A také jej od začátku provázejí pochybnosti ohledně nestandardního postupu orgánů činných v trestním řízení.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Za postup pražských policistů, kteří Janouška na místě vyšetřovali, se veřejně omlouval tehdejší policejní prezident Petr Lessy s tím, že se dopustili řady chyb. Miliardář Janoušek pak sraženou ženu finančně odškodnil a u soudu pak už vypovídala v jeho prospěch.

Ačkoli s ním před nehodou řešila konflikt kvůli předchozí bouračce a snažila se ujíždějícího Janouška zastavit boucháním do kapoty, soudu řekla, že si jí možná nevšiml a srazil ji neúmyslně.

Za pokus vraždy přesto hrozí Janouškovi až 18 let vězení. Zda Kubovcův senát případ příští týden uzavře, se zatím najisto neví. Jak žalobkyně, tak obhajoba mohou navrhovat další důkazy, ačkoli svědky a ostatní znalce už soud loni slyšel.

„Pan předseda o tom nechce mluvit,“ řekla Právu mluvčí soudu Puci. V úterý 29. dubna budou slyšeni zpracovatelé posudku, na který se čekalo, a jednání je vypsáno i na středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám