Hlavní obsah

Podnikatel dostal za nabídku miliónu exřediteli záchranky podmínku

Právo, Jaroslav Švehla

Trest v podobě podmínky 18 měsíců s odkladem na 30 měsíců a pokutu 400 tisíc korun dostal ve čtvrtek liberecký podnikatel Tomáš Absolon u Okresního soudu v Liberci. Absolon se loni v červnu 100 tisíci korunami a o pár dní později desetinásobnou částkou pokusil uplatit bývalého ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislava Mackovíka, který je dnes poslancem za KSČM.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tomáš Absolon před jednáním u libereckého soudu

Článek

Úplatek mu Absolon nabídl za to, že by záchranná služba koupila jeho pozemky v hodnotě 25 miliónů korun. Záchranka potřebovala pozemky pro plánovanou výstavbu krajského operačního střediska. Absolon se k činu přiznal a využil institutu dohody o vině a trestu.

Po asi patnáctiminutovém veřejném jednání soudní senát rozhodl, státní zástupce i obhajoba se vzdali práva na odvolání a verdikt nabyl právní moci. Pokud Absolon pokutu nezaplatí, je mu stanoven nepodmíněný trest tři roky vězení. Hrozil mu až šestiletý trest a pokuta pět miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mackovík první korupční nabídku bezprostředně ohlásil policii. „V druhém případě jednání probíhalo pod kontrolou policie,“ řekl státní zástupce Miroslav Mareš.

Absolon je manželem liberecké zastupitelky Kateřiny Absolonové za hnutí Změna. Když loni krátce před předčasnými parlamentními volbami vyšla najevo informace o policejním vyšetřování úplatku, hnutí Změna, jejímž předvolebním symbolem byl právě boj proti korupci, vrátilo Absolonovi finanční dar ve výši 30 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám