Hlavní obsah

Mladík kvůli pervitinu střelil soka do hlavy, dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Flákání se za školou, nezájem o práci, naopak velký zájem o alkohol. Tak vypadal život 21letého Tomáše Klabana z Brna. Díky krádeži se dostal k pistoli, a když pak dostal chuť okusit pervitin a pohádal se s mladíkem, který mu drogu přislíbil, neváhal ani minutu a zbraň použil. O rok mladšího chlapce střelil na ulici přímo do hlavy. Krajský soud v Brně ho za vraždu poslal v úterý na 13 let do vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Klaban přijal trest za vraždu bez mrknutí oka.

Článek

Klaban, kterého znalci označili za velmi inteligentního, taktak prolézal jedním z brněnských učňáků, kam se mu ovšem moc chodit nechtělo. Při svém poflakování Brnem 23. září loňského roku narazil na zaparkované auto, v němž jeho majitel zapomněl pistoli. Dal si whisky na kuráž, pak popadl dlažební kostku, rozbil sklo u řidiče a pistoli i s plným zásobníkem si odnesl.

„Chtěl jsem vypadat jako frajer,“ vysvětlil své jednání Klaban, který hned po krádeži začal vyhrožovat svým známým, s kterými měl nevyřízené účty, že je postřílí.

Nakonec ale zbraň použil vůči naprosto neznámému mladíkovi, kterého potkal čirou náhodou.

Když osudný den 18. října procházel sídlištěm Lesná, oslovil ho prý cizí mladík s nabídkou na obstarání drogy. Klaban mu proto dal dva tisíce a poslal ho pro pervitin. Když se ale mladík vrátil bez drogy, došlo k hádce.

Ve vězení chce studovat

„On byl očividně zdrogovaný, říkal, že ty moje peníze někomu dal a že pro drogy za chvíli dojde. Pak jsme se ale začali hádat, došlo k potyčce. Já jsem měl s sebou pistoli zastrčenou za páskem, ona mi při tom propadla nohavicí na zem a on mi ji sebral. Vytrhl jsem mu ji, dal jsem do ní zásobník, když v tu chvíli on pro něco sáhl do kapsy a já vystřelil. Nechtěl jsem ho zabít,“ s kamennou tváří vypověděl Klaban před soudem.

„Obžalovaný zcela bezdůvodně použil zbraň při hádce o bagatelní částku. Rozhodně se nejednalo o nešťastný výstřel nebo sebeobranu. Svému protivníkovi nedal vůbec šanci na obranu nebo útěk,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Sám Klaban přijal verdikt bez mrknutí oka. „Je mi to moc líto, ale slova to nevrátí. Čas za mřížemi bych chtěl strávit studiem,“ zakončil mladík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám