Hlavní obsah

Po požáru lanškrounské galvanovny pokračuje dohašování doutnajících ohnisek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galvanovna v Lanškrouně, kterou v neděli zachvátil rozsáhlý požár je stále pod dohledem hasičů. Ti na místě stále dohašují doutnající ohniska. Objekt po celou noc hlídali i policisté, uvedla starostka města Stanislava Švarcová. Předběžná škoda byla vyčíslena na 200 miliónů korun.

Foto: Šerkopová Krasava, ČTK

Požár způsobil škoda za 200 miliónů korun

Článek

"Spáleniště dnes ráno začalo doutnat, ohniska mají pod kontrolou. Objekt přes noc hlídali čtyři policisté," uvedla v pondělí Švarcová.

Hašení požáru bylo komplikované i proto, že se na místě našly nádoby s kyselinou dusičnou, sírovou, chlorovodíkovou a další chemikálie. Podle mluvčí hasičů Venduly Horákové jsou ale mimo nebezpečí. Na místě také vybuchovaly tlakové nádoby s oxidem uhličitým (CO2). Hasiči používali termokameru nebo vozidlo Cobra, který používá k hašení s abrazivy. Směs pronikne pevnou hmotou a hasiči nemuseli do objektu vstupovat.

Ne všichni obyvatelé se o požáru dozvěděli

Obyvatelé v okolí galvanovny v neděli nesměli větrat. Ne všichni lidé se však o požáru včas dozvěděli. Neslyšeli, že by vysílal městský rozhlas, nepřišli k nim policisté, kteří obcházeli domy. "Nebýt sirény a dýmu viditelného až ze Třebové, tak nikdo neví, že hoří," uvedl na webu města Jan Štěpán.

Požár v galvanovny v LanškrouněVideo: Tomáš Cacek

Lucie Šmídová bydlí s rodinou blízko galvanovny v Havlíčkově ulici. To, že hoří továrna, zaznamenala se zpožděním. "O požáru jsem se dozvěděla asi 2,5 hodiny po vypuknutí požáru, a to tak, že mi volala kamarádka, která bydlí na ulici Smetanova, že u ní byla policie. Bohužel, o 50 metrů dál již policista za celé odpoledne nedošel," napsala na web žena.

Starostka Švarcová podotkla, že městský rozhlas město nemá. Textové zprávy radnice rozeslala všem registrovaným zájemcům. Policisté pak obešli nejbližší domy v okolí. "Celé město nebylo třeba obcházet. Zpočátku to ani nevypadalo jako velký problém," dodala starostka.

Ohledání místa proběhne nejdříve v úterý

Požár vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a Institut ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Na místě jejich pracovníci odebrali vzorky. "Vypadá to, že okolí není kontaminované. Výsledky dojdou v úterý, ve středu. Jsem přesvědčená, že kdyby hrozilo jakékoliv nebezpečí, z místa neodejdou a budou postupovat jinak," řekla Švarcová.

Policie bude požářiště celý den hlídat. Na jeho ohledání se nejspíš dostanou až v úterý, řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková. Kvůli požáru byla zavřená i ulice u Nádraží, motoristům se po půl dni otevřela v neděli večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám