Hlavní obsah

Chtěl prodat vrty s minerálkou Korunní za 45 miliónů, dostal sedm let vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni poslal ve čtvrtek Josefa Langa na sedm let do věznice s ostrahou za to, že se pokusil podvodně prodat slovenským podnikatelům vrty a přečerpávací stanici stáčející známou kyselku Korunní u Stráže nad Ohří. Od kupců chtěl 45 miliónů korun, dostal pouze šest miliónů. Policie ho zadržela těsně před podpisem smlouvy i s Tomášem Veckem, kterého soud zprostil viny, protože nebylo prokázáno, že by skutek spáchal i on.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Lang u soudu

Článek

„Obžalovaný Lang v rozhodné době nebyl majitelem předmětné nemovitosti, a nebyl tak oprávněn ji prodávat. Vlastnictví předstíral řadou padělaných dokumentů a ve snaze získat majetkový prospěch poškozené uvedl v omyl smyšlenou legendou,” uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Podle žalobce 63letý Lang vystupoval jako vlastník pozemků a jako vlastník výhradního práva jímat a prodávat minerální vodu z vrtů. Stáčírnu chtěl s pozemky prodat již v roce 2008 prostřednictvím realitního makléře, kterému tvrdil, že vyhrál soudní spor se společností Karlovarská Korunní Kyselka a pozemky získal do svého vlastnictví. Vecka později prezentoval jako svého obchodního partnera.

Slovenští podnikatelé projevili zájem o koupi pozemků v polovině roku 2009. Za účelem uskutečnění obchodu si dokonce zřídili dvě obchodní společnosti, v jejichž názvu bylo slovo Korunní, a již si také zajišťovali na koupi pozemků úvěr 45 miliónů korun u zahraniční banky.

Oba podvodníci si vyhotovili fiktivní smlouvy o odběru minerální vody, ve kterých se zavázali jménem stáčírny Korunní, že budou od nových majitelů, tedy slovenských podnikatelů, odebírat denně 60 až 100 tisíc litrů minerální vody Korunní za částku jedné koruny za litr.

Padělali i smlouvy s odběrateli  

„Těmito podvodnými smlouvami vzbudili v poškozených osobách přesvědčení, že jde o lukrativní obchod s rychlou návratností investovaných peněz s výnosností v řádech desítek miliónů korun ročně,“ upozornil žalobce.

Lang navíc přislíbil, že zajistí odběr minerální vody v ČR. Předložil slovenským podnikatelům několik padělaných smluv s obchodními řetězci a za každou požadoval sto tisíc korun jako poplatek. Tímto způsobem od nich získal půl miliónu korun.

Když dlouho žádný z nasmlouvaných odběratelů minerálku nekupoval, slovenští podnikatelé na Langa udeřili, proč nejsou plněny obchodní smlouvy. Ten jim tvrdil, že v důsledku silných mrazů došlo k poškození jímací technologie a roztržení potrubí, přičemž předložil falešnou fakturu za opravu v řádech miliónů korun s tím, že větší část zaplatil sám a po Slovácích chtěl uhradit 400 tisíc korun. Od nich také peníze dostal.

Podnikatelé ze Slovenska pak začali postupně pracovat na tom, aby získali úvěr a mohli pozemky koupit. Aby se ujistili, že je všechno v pořádku, požádali Langa s Veckem o doložení výhradního práva k uvedeným pozemkům. Lang jim předložil jednak falešnou smlouvu se společností Karlovarská Korunní Kyselka o převodu nemovitostí a dále padělaný výpis z katastru nemovitostí, kterým dokladoval nabytí vlastnického práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám