Hlavní obsah

Dva Slováci tiskli kvalitní pětisetkoruny a tisícikoruny. Detektivové žasli

– Praha

V mimořádné kvalitě tiskli dva Slováci ve Zvolenu pětisetkoruny a tisícikoruny. Česku svými padělky způsobili škodu přes milión korun. Nejvíce těchto bankovek se na českém trhu objevilo v roce 2011. Muži si troufli i na padělání švýcarských franků. Podle policie byly jejich padělky nejkvalitnější od vzniku ČR.

Foto: Policie ČR

Padělaná tisícikoruna měla i ochranné znaky, o nichž často neví ani veřejnost.

Článek

Oba podezřelé ve věku 32 a 34 let zadržela minulý týden slovenská policie. Uvedl to ve středu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Oba zadržení jsou nyní na Slovensku a další kroky bude podnikat Okresní státní zastupitelství v Hodoníně, které věc dozoruje.

Hrozí jim až deset let

Na jednoho ze zadržených byl českou justicí vydán evropský zatykač a ČR bude žádat o jeho vydání k trestnímu stíhání. V případě uznání viny hrozí obviněným až deset let vězení.

Foto: Policie ČR

Policie zasahovala v dílně padělatelů ve Zvolenu.

Kvalita padělaných bankovek překvapila detektivy i odborníky z České národní banky. Padělatelé vytvářeli i skryté ochranné prvky, které širší veřejnosti nejsou ani známy. ČNB zatím eviduje 1002 kusů pětistovek a 610 kusů tisícovek pocházejících od těchto padělatelů. Z falešných pětistovek zadržených v ČR od roku 2011 je přitom každá čtvrtá ze zvolenské dílny. U tisícovek je to každá šestá.

S padělky se chystal do Švýcarska

První padělky se objevily v květnu 2011 v jednom ostravském obchodě. O čtvrt roku později byly zjištěny další v hodonínské směnárně. Po dvouletém pátrání policisté při obsazení několika prodejen ve třech městech Jihomoravského kraje vytipovali prvního podezřelého a záhy i druhého.

Jednoho z podezřelých zadržela slovenská policie minulý čtvrtek, kdy se chystal s padělanými švýcarskými franky odcestovat vlakem do Švýcarska. V jeho zvolenském bytě pak objevili i padělatelskou dílnu. O tři dny později zadrželi v Trnavě druhého podezřelého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám