Hlavní obsah

Politik ODS dostal za křivé obvinění podmínku

Právo, zaš, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Člen plzeňské ODS, absolvent práv v Plzni a celorepublikový šéf Mladých konzervativců Jiří Fremr v úterý odešel od plzeňského okresního soudu s 28měsíční podmínkou. Podle státního zástupce se dopustil zločinu křivého obvinění, za který mu hrozil až osmiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Fremr v soudní síni.

Článek

Vše se točí kolem incidentu z roku 2010, kdy Fremr zbil Miloše Knedlhanse, který podle politika jel se svým autem příliš rychle. Fremr za své chování dostal dvouletou podmínku.

Obhajobu zpočátku zakládal na tom, že ho Knedlhans fyzicky napadl. Rovněž obvinil zasahující policisty z toho, že mu při zákroku uštědřili několik facek. Tuto verzi při prvních výsleších potvrdili i Fremrovi spolužáci z plzeňských práv. Později ale u soudu přiznali, že neříkali pravdu.

Nic s tím nenadělám, nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že je to trochu nefér. Nejsem žádný recidivista ani kriminálník.
Jiří Fremr

Soud nakonec za viníka označil Fremra a vyvrátil i to, že by byl zákrok policistů nepřiměřený. V reakci na rozsudek nechal žalobce Fremra trestně stíhat stejně jako svědky, kteří v jeho prospěch lhali. Mezi nimi byla například analytička ministerstva spravedlnosti Gabriela Wagnerová, která už za křivou výpověď dostala podmínku.

Vše bylo jinak

„Když jsem doprovázel přítelkyni, projel kolem nás nepřiměřeně rychle řidič osobního vozidla. Přítelkyně se lekla a začala na řidiče křičet. Ten zastavil, vylezl z auta a začal mě mlátit pěstí do různých částí těla ve snaze povalit mě. Udeřil i přítelkyni,“ citoval žalobce z trestního oznámení, které Fremr podal měsíc po incidentu na policii.

Podle soudu to byl ale Fremr, který začal Knedlhansovi kopat do auta a jakmile řidič z vozu vystoupil, surově ho napadl. Knedlhans nakonec skončil se zraněním v nemocnici.

Fremr už dříve uvedl, že nesouhlasí s tím, jak vše soud vyhodnotil. To, že u soudu stojí znovu, označil za nepříjemné. „Nic s tím nenadělám, nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že je to trochu nefér. Nejsem žádný recidivista ani kriminálník. Nikdy jsem nikomu vědomě neublížil. Vnímám to tak, že je potřeba tu věc neustále otevírat,“ uvedl.

Pomohla mu amnestie

Stojí si i za tím, že policisté na místě incidentu postupovali nestandardně. „Dokonce za mnou druhý den přišli a nabídli mi dohodu s tím, že oni nebudou řešit, že jsem jim nadával, a já na oplátku nebudu nikde hlásit, že mě tam zmasírovali,“ prohlásil Fremr.

Na snahu zamést případ ze strany Fremra pod koberec upozornil u soudu i poškozený Miloš Knedlhans. „Posílal za mnou tehdy právníky, abych to za peníze stáhl. Mluvili o tom, že je před volbami, a že kdyby se toho chytil tisk, tak je to špatné,“ prohlásil Knedlhans.

Loňský rozsudek Fremrovi neublížil, očistil ho totiž prezident Václav Klaus v rámci novoroční amnestie. Jako netrestaný tak v politice působí dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám