Hlavní obsah

Ukrajinský trestanec bude vyhoštěn, i když čeká rodinu

Novinky, bad
Praha

Těhotná družka ani situace na Ukrajině neobměkčila v pondělí senát Městského soudu v Praze, který rozhodoval o vyhoštění ukrajinského zloděje Vasyla Nehryy. Ten žádal o zrušení trestu vyhoštění, k němuž má dojít poté, co si odsedí 6,5 roku ve vězení za loupež a přepadení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lucie Petránková, Nehryova obhájkyně v zastoupení, ve svém závěrečném proslovu k soudu řekla, že si Nehrya našel v ČR přítelkyni a chce si ji vzít, navíc s ní čeká dítě. Připomněla také, že její klient nebyl předtím nikde jinde trestán a ve vězení pravidelně dostává kázeňské odměny.

Mezi důkazy hovořící pro kladné vyřízení žádosti byla také záruka za dovršení nápravy občanského sdružení Liberty People nebo výpověď jeho pravoslavného kněze, který poukázal na současnou situaci na Ukrajině a možné propuknutí občanské války a krveprolití.

Soudkyně Silvie Slepičková žádost o upuštění od výkonu trestu vyhoštění zamítla s tím, že dítě se ještě nenarodilo a nelze tedy určit jeho otcovství. Jako důvod pro vyhovění žádosti neuznala ani fakt, že se Nehrya se svoji družkou chtějí vzít. Proti usnesení je možné odvolání.

Nehrya si v České republice, kde žije pod různými jmény už více než 15 let, odpykává trest za loupež z roku 2010. V polovině května 2010 společně s rumunským komplicem vtrhli v kuklách do bytu v Praze-Zbraslavi, kde s pistolí v ruce ohrožovali majitelku bytu a zamkli ji na toaletě. Poté z bytu ukradli notebooky, šperk a z trezoru hotovost v různých měnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám