Hlavní obsah

Podvodník vylákal z lidí milióny, sliboval úrok 20 procent

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Více než 16 miliónů korun dluží šestadvacetiletý Jan Rosický z Karviné asi šedesáti lidem, kterým lživě sliboval zhodnocení finančních prostředků. Protože poškozených může být ještě daleko více, policie nyní vyzývá případné další okradené, aby se přihlásili.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala v pondělí mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Muž je podle ní již obviněn z rozsáhlých podvodů. „Nejméně od 60 osob měl vylákat pod nepravdivou záminkou údajného zhodnocení peníze, ačkoliv věděl, že je nebude moci s ohledem na jejich výši a svou majetkovou situaci vrátit,“ uvedla mluvčí.

Svým známým Rosický nabízel zhodnocení úspor formou úroků ve výši 20 procent. Někdy tak činil sám, jindy mu v přesvědčování pomáhala mladá žena. „Pokud oslovení potřebné finance neměli, tak s nimi navštívil finanční instituci a zajistil půjčku,“ uvedla mluvčí.

Brali si i úvěry  

Díky svým přesvědčovacím schopnostem od jednotlivých lidí vylákal částky od 150 tisíc až po 1,5 miliónu korun. Některé z nich dokázal přimět, aby si sjednali osobní úvěr a umožnili mu tak na své jméno získat elektroniku nebo automobily, které ale nesplácel.

„Jelikož máme důvodné podezření, že poškozených může být více, žádáme případné další podvedené, aby neprodleně kontaktovali policii,“ doplnila Štětínská.

Trestnou činnost mohl Jan Rosický páchat na území celého Moravskoslezského kraje, ale hlavně na Třinecku, v Karviné, Frýdku-Místku i Ostravě. „Informace je možné sdělit na nejbližší policejní služebně. Je vhodné přinést s sebou veškeré materiály související s jednáním. Lze také kontaktovat vrchního komisaře Vladimíra Vašnovského na telefonním čísle 702 019 934 nebo bezplatnou linku 158,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám