Hlavní obsah

Celníci zabavili boty určené pro policii

Právo, Josef Koukal
Praha

Středočeští celníci zabavili před deseti dny při kontrolní akci ve skladu společnosti Blažek Praha ve Zdibech dvě stovky párů bot určených pro policisty. Firmu podezírají, že obuv částečně okopírovala od konkurence.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

O tom, že loňskou soutěž na dodávku 63 tisíc párů bot za 72,5 miliónu korun napadla firma Prabos plus ze Zlínska, Právo informovalo jako první už v prosinci. Nyní podezření konkurenčních podnikatelů posílili celníci.

Podle kontroly je podešev bot prakticky totožná s průmyslovým vzorem, který má pod číslem 32239 zapsaný u Úřadu průmyslového vlastnictví právě Prabos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Firma Blažek tvrdí, že jde o jiný vzor zapsaný pod jiným číslem a náležející ministerstvu obrany.

Blažek: Jsou do džungle

„Kontrolní skupina se domnívala, že by se skutečně mohlo jednat o porušení práva na ochranu duševního vlastnictví, a proto přes dvě stě párů bot zajistila,“ řekla Právu mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj Yvona Matějková.

„Věc je v šetření a bude následovat správní řízení, k němuž bude přizván znalec,“ dodala mluvčí.

Celníci ve skladu zabavili tři typy bot označené jako polní, zimní a letní. Obuv byla určena pro policii, kterou má firma Blažek podle smlouvy obouvat až do podzimu 2015.

Předseda představenstva Prabosu Jaroslav Palát koncem loňského roku zpochybnil nejen autorství, ale i kvalitu dodávaných bot. Podle něj má například zimní model tenčí podšívku, takže v botě budou policisty zábst nohy.

To však rezolutně odmítl místopředseda představenstva firmy Blažek Jan Vácha s tím, že kvalitu bot prověřila akreditovaná zkušební laboratoř ve Zlíně. Se zabavením zboží zásadně nesouhlasí.

Vzor má prý chráněný pod číslem 35190 od listopadu 2011 ministerstvo obrany jako design „polní boty do džungle“, a to včetně podešve. „Tento průmyslový vzor odpovídá zadrženému zboží,“ uvedl Vácha.

Protože zadavatelem zakázky i majitelem vzoru je Česká republika, nemohl být podle Váchy porušen zákon. „V tomto směru jsme v zákonné lhůtě tří dnů podali námitky a nyní čekáme na rozhodnutí,“ podotkl Vácha. Postup Prabosu označil za konkurenční boj. Prabosu, který dal celníkům ke kontrole podnět, dává správní řízení naději bránit se soudně.

„Žalobu na společnost Blažek určitě zvažujeme. Zda do žaloby zahrneme Policii ČR, s tím počkáme, zda se k věci nějak konstruktivně nepostaví nové vedení,“ sdělil Právu Palát.

Prabos, který vyrábí boty do extrémních podmínek a šil například pro armádu, se tendru na dodávku pro policii přímo neúčastnil. Spolupracuje ale s jiným účastníkem, výrobním družstvem invalidů Mega Trans.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám