Hlavní obsah

Odposlechy zachytily Šišku, jak tlačí na OKsystem

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na jedné straně nátlak na firmu OKsystem, aby stáhla svou stížnost proti ministerstvu práce a sociálních věcí u antimonopolního úřadu, na druhé kamarádské styky s její konkurencí. Tak vypadala jednání náměstka ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimíra Šišky se zástupci IT firem v létě 2012.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

Článek

Vyplývá to z odposlechů schůzek na ministerstvu a telefonátů, které předloni v srpnu a září pořídila policie a které v pátek vyslechl Městský soud v Praze. Šiška zde spolu s bývalým šéfem ministerského odboru informatiky Milanem Hojerem čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a podplácení.

„Jestli máte jinde zakázky, já vás nechci tlačit. Vaše technologické znalosti toho prostředí jsou pro mě cenné, ale ne za každou cenu,“ říká na jedné ze schůzek Šiška řediteli OKsystemu, který spravoval pro ministerstvo databáze sociálních dávek, Martinu Procházkovi.

OKsystem už mezi lety 2011 a 2012 o část zakázek pro ministerstvo přišel. Kvůli neprůhlednému způsobu rozdělování práce pro IT firmy podala firma nejprve stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Procházka začal také spolupracovat s policií. Na schůzky s Hojerem a Šiškou chodil už vybaven záznamovým zařízením.

Hojer: Bude tlak na cenu

„Jestliže na to stažení ÚOHS nepůjdete, tak si myslím, že - říkám svůj názor - že pokud nebude z vaší strany ochota stáhnout, tak ze strany náměstka... Myslím, že by byl daleko větší tlak na cenu. Nemyslím si, že by to znamenalo nějaké vyhlášení války nebo něco takového,“ říká na jiné schůzce Hojer.

Podle obžaloby se spolu s náměstkem snažili firmu podplatit stomiliónovou zakázkou na správu sociální podpory (SSP) výměnou za stažení podání k ÚOHS.

Záznamy však připouštějí i jinou interpretaci, totiž že Šiška chtěl firmu z ministerstva vystrnadit, zároveň však nechtěl riskovat technické potíže při přechodu na nové dodavatele. Sice žádá stažení stížnosti, zároveň však protahuje jednání o podpisu smlouvy na rok 2013 a vyjednává o předání databáze spravované OKsystemem.

Možnost překvalifikování Šiškova a Hojerova postupu na vydírání naznačil hned v úvodu procesu předseda senátu Petr Novák.

Šiška Kočímu: Chceš to?

Šiška svému známému Antonínu Kočímu, majiteli firmy Skill, která je subdodavatelem nového dodavatele systému výplaty dávek Fujitsu, poslal v září 2012 SMS zprávu: „Jde o převzetí SSP, potřebuju se rozhodnout, chceš to?“ a v další upřesňující SMS dodal: „No, chci se zbavit OK. Co nejdříve.“

Když Procházka v září po poradě představenstva firmy odmítne dohodu, ptá se esemeskou Kočího, zda zakázku ještě chce.

„Já se domnívám, že ta část SSP, což jsou věci, které se rozdělujou jednou za tři roky, za čtyři roky,“ zdůrazňuje pak do telefonu Kočímu, který se ozývá z Chorvatska.

„Chtěl jsem zareagovat. Určitě mockrát děkuju. Jenom ten čas. Já bych se nerad dostal do nějaké takové situace, abych se k něčemu nezavázal, a pak bude problém,“ říká do telefonu Kočí. Také on dává najevo obavu z technického přechodu systému na nový.

Kočího vyslechne soud v květnu, na kdy bylo hlavní líčení odročeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám