Hlavní obsah

Pořadatel rallye, při které závodník zranil diváky, byl zproštěn obžaloby

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Klatovský soud ve čtvrtek zprostil obžaloby pořadatele amatérského rallye crossového závodu v Rabí na Klatovsku Josefa Svatoše (51), kterému žalobce kladl za vinu odpovědnost za nehodu, při níž před necelými dvěma lety jeden ze závodníků vyletěl ze zatáčky a zranil dva diváky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Svatošova advokáta Jiřího Nejdla soudkyni nepřesvědčil žalobce o tom, že by pořadatel pochybil.

Svatoše soud už jednou očistil, ale Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení osvobozující rozsudek zrušil a nařídil okresnímu soudu případ znovu projednat a rozhodnout s tím, že je nutné vyslechnout odborníka na bezpečnostní předpisy automobilových závodů.

Akce s názvem Rabštejnské strkačky se konala 6. října 2012. Řidič mazdy po najetí na terénní nerovnost ztratil kontrolu nad vozidlem, dostal se mimo trať a vletěl do hloučku diváků. Dva z nich skončili s těžkými zraněními v nemocnici.

Diváci stáli na nebezpečném místě 

Nehoda se stala za zatáčkou, diváci tam stáli za páskou, kterou pořadatel umístil 12 metrů od trati. Žalobce byl přesvědčen, že Svatoš jako pořadatel akce nechal stát diváky příliš blízko trati.

„Divácká zóna nebyla vymezena v bezpečné vzdálenosti od závodní trati,“ uvedl státní zástupce Jan Hrubý.

Ke kolizi došlo podle Svatoše v místě, kde se nedalo předpokládat, že auto může vyjet mimo trať. „Musel to být zkrat řidiče, protože měl dostatek času, aby auto zvládl a včas zabrzdil,“ prohlásil před soudem Svatoš.

Neexistuje předpis, kde mají stát diváci 

Dále tvrdil, že jako pořadatel měl k ruce traťového experta, který má zkušenosti z profesionálních závodů a který podél trati vymezoval i divácké sektory. Z výpovědi Svatoše dále vyplynulo, že jezdci jedou maximálně padesátkou. „Tohle nejsou závody o rychlosti, ale o strkačkách,“ dodal Svatoš.

Podle šéfa bezpečnostní komise FAS Automotoklubu ČR Jana Mochana je problém v tom, že organizátoři amatérských závodů se nemusejí řídit žádnými pravidly.

„A nějaký obecně závazný předpis, který by jim ukládal, kde mají diváci stát, neexistuje,“ vysvětlil Mochan. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám