Hlavní obsah

Vyděračské jednání řídil osobně Šiška, vypověděl manažer firmy pracující pro MPSV

Právo, Josef Koukal
Praha

Vyjednávání s firmou OKsystem ohledně 100miliónové zakázky pro ministerstvo práce a sociálních věcí výměnou za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu ovlivňoval údajně z pozadí přímo bývalý náměstek ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vlevo) a exředitel odboru informatiky Milan Hojer. V souvislosti se zakázkou pro společnost OKsystem je obžaloba viní z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Článek

U Městského soudu v Praze to ve středu vypověděl svědek Pavel Čížek, který měl ve firmě OKsystem na starost vývoj systémů pro státní správu a zúčastnil se některých schůzek mezi vedením firmy a činovníky ministerstva.

„Padlo tam, že to je požadavek od pana náměstka Šišky, to jsem věděl od začátku,“ uvedl Čížek.

Šiška v úterý u soudu připustil, že na firmu tlačil, aby stáhla svou stížnost proti výběrovému řízení na dodávku systémů pro ministerstvo. Podle jeho slov mu však šlo pouze o dobré vztahy mezi ministerstvem a jeho dodavateli. Také se prý snažil stlačit cenu dodávky, aby stát ušetřil podle tehdejšího úsporného plánu vlády Petra Nečase (ODS).

Policie schůzky monitorovala

Jednání mezi firmou a ministerstvem však v létě 2012 vyústila v konflikt. OKsystem podal oznámení na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), začal spolupracovat s policií a schůzky monitorovat.

„Patnáctého září jsme (na schůzce s MPSV, pozn. red.) potvrdili, že podání nestáhneme, a koncem měsíce nám bylo řečeno, že přepis státní sociální podpory neděláme a že nemáme pokračovat,“ uvedl Čížek.

Firma ministerstvu dodávala několik informačních systémů, například pro výplatu dávek hmotné nouze nebo za sociální služby, o polovinu zakázek však v roce 2011 přišla.

Podle majitele OKsystemu Martina Procházky na změnu dodavatelů stát ve finále doplatil až miliardovými výdaji. [celá zpráva]

Nový ministerský systém navíc po změně kolaboval, lidé na výplatu dávek museli neúměrně dlouho čekat a mnozí z nich se dostali do existenčních potíží.

Aféra přispěla k rezignaci Drábka na funkci ministra v říjnu 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám