Hlavní obsah

Hradec Králové stále nemá varhany ani šest miliónů. Spor je zase na začátku

Novinky, bad
Praha

Postavil varhany za 700 000, zbylých více jak pět miliónů si nechal. Tak zní obžaloba varhanáře Vladimíra Grygara. Jeho kauza však stále nemá konce, odvolací soud v Praze v úterý znovu zrušil předchozí rozsudek a vrátil případ královéhradeckému soudu k novému projednání.

Foto: René Chvalina, Právo

Varhanář Vladimír Grygar

Článek

Soud své rozhodnutí odůvodnil tím, že soudci v Hradci Králové by měli více, podrobněji a lépe prostudovat znalecké posudky. „Tato věc není objasněna do takové míry, aby soud mohl k rozhodnutí dospět,“ komentoval usnesení soudu jeho předseda Milan Krejčiřík.

Město Hradec Králové je tak stále bez varhan i bez šesti miliónů, které vyčlenilo v roce 2006 na stavbu nástroje pro svoji filharmonii. Grygar měl použít milióny na splacení svých dluhů a úvěrů. Ze znaleckých posudků vyplynulo, že na stavbu varhan samotných použil pouze 715 tisíc a zbytek si ponechal, jak tvrdí obžaloba.

Vladimír Grygar byl už v roce 2012 obžaloby zproštěn, po odvolání poškozené strany, tedy města Hradce Králové, projednal soud případ znovu, tentokrát s opačným rozsudkem. Loni v listopadu odcházel Grygar od krajského soudu s pětiletou podmínkou a povinností zaplatit pět miliónů. Tento verdikt Vrchní soud v Praze zrušil a jednat se bude tedy opět v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám