Hlavní obsah

Strážníci Pavouk a Ještěrka „čistili“ Brno od bezdomovců, dostali podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tohle je náš rajón, a vy tu nemáte co dělat. Tuto větu si vyslechlo hned několik bezdomovců v centru Brna od strážníků Richarda Kočího a Jana Jebase zvaných Pavouk a Ještěrka. Když nepomohlo slovní varování, zbili je a vyhrožovali jim dalším násilím, pokud nezmizí. Za to si v pondělí od městského soudu vyslechli podmíněné tresty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Richard Kočí alias Pavouk (vlevo) a Jan Jebas zvaný Ještěrka (vpravo) si od soudu odnesli podmínky.

Článek

Za vydírání, zneužití pravomoci a ublížení na zdraví dostal Kočí tři roky a Jebas dva a půl roku s podmíněným odkladem na pět let. Oba také po stejnou dobu nesmějí působit v ozbrojených složkách.

Obžaloba stojí na svědectví nejnevěrohodnějších svědků, jaké si lze představit. Tito svědci jen obtěžují slušné lidi.
obhájce strážníka

Senát v čele s Jaroslavem Chocholou připustil, že zákon je na bezdomovce často krátký a frustrovaní strážníci mohli k prosazování zákona šlápnout i za jeho hranu.

„Celou situaci zinscenovat bylo nad možnosti bezdomovců. Našly se pachové stopy obžalovaných na jejich věcech a důvěryhodně nevysvětlili, proč je vodili do opuštěného areálu. Vina je zcela zřejmá. Jednání se dopustili v přílišné horlivosti ve jménu zákona, a zapomněli na to, že bezdomovci jsou také lidé a že na ulici může skončit leckdo,“ vysvětlil soudce Chochola verdikt.

Je to pomsta, hájí se strážníci

Oba strážníci se před soudem hájili tím, že jde jen o pomstu ze strany bezdomovců, vůči kterým se chovali nekompromisně a netolerovali jejich močení na veřejnosti, povalování na zemi, žebrání a popíjení alkoholu.

„Obžaloba stojí na svědectví nejnevěrohodnějších svědků, jaké si lze představit. Tito svědci jen obtěžují slušné lidi,“ argumentoval obhájce Kočího.

Bili je v bývalé textilce  

Svou horlivost podle verdiktu soudu oba muži přehnali loni na začátku ledna. Jednoho z bezdomovců, postávajících v sousedství obchodního domu na ulici Dornych, odvedli do areálu bývalé textilky Vlněna.

„Tam ho donutili svléknout si bundu a Kočí ho bil teleskopickým obuškem s tím, že v centru města je jejich rajón a oni ho tam nechtějí. Jebas pak vytáhl zbraň a přiložil ji poškozenému k hlavě s tím, jestli rozuměl,“ prohlásil státní zástupce Jan Petrásek.

Stejného bezdomovce nachytal při pochůzce Kočí o tři dny později, znovu ho měl odvézt do textilní továrny, vysypat mu tabák, vyhodit drobnosti, které měl při sobě, a rozšlápnout brýle. O další čtyři dny později měli v areálu zbít dalšího bezdomovce, který skončil se zlomenou rukou a zlomeným nosem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám