Hlavní obsah

Žalobci zrušili stíhání bývalého šéfa VZP Horáka

Právo, rav

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v polovině března trestní stíhání bývalého šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška v souvislosti s možnými pletichami při uzavření smlouvy na nákup nových pojištěnců. Informaci serveru iDnes potvrdil v pátek Právu mluvčí nejvyšších žalobců Petr Malý.

Foto: Václav Pergl, Právo

Šéf VZP Pavel Horák

Článek

„Po přezkoumání věci jsme neshledali podmínky a důvody k zahájení trestního stíhání konkrétních osob. Stížnosti obou obviněných posoudilo Nejvyšší státní zastupitelství jako důvodné, a proto 14. března 2014 rozhodlo o zrušení usnesení o zahájení trestního stíhání obviněných,“ sdělil Malý. Protikorupční policie má ale případ dále prověřovat.

Konkrétní důvody, proč se nejvyšší žalobci ztotožnili se stížnostmi Horáka s Paškem, ale nesouhlasili s názorem policistů a dozorového vrchního státního zástupce z Prahy Pavla Prygla, však mluvčí neuvedl s tím, že trestní řízení je neveřejné.

Kauza se týká smlouvy z roku 2008 uzavřené mezi VZP a IZIP v souvislosti se spornými elektronickými zdravotními knížkami pacientů a možného trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Horák tehdy podepsal několik dokumentů v podobě nových dodatků ke smlouvě o vedení osobního účtu pojištěnce, v nichž si prý VZP předplatila služby pro stávající, ale i budoucí klienty, a měla tudíž zaplatit firmě až stovky miliónů korun. Zakázku přitom pojišťovna společnosti IZIP přidělila údajně bez výběrového řízení. Policie pak Horáka s Paškem obvinila loni v listopadu.

Výběr článků

Načítám