Hlavní obsah

Matka, která hodila své dítě do popelnice, si odsedí 16,5 roku

Právo, Patrik Biskup
Cheb

Šestnáct a půl roku si podle pátečního verdiktu plzeňského krajského soudu odsedí ve vězení 29letá Petra D. z Chebu za pokus vraždy svého dítěte, které loni v červenci po utajeném porodu zahodila do popelnice. Dítě zabalené v igelitce tehdy objevil Luboš Adam, kterého upoutal nářek vycházející z řady kontejnerů na odpadky v ulici Matěje Kopeckého.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Devětadvacetiletá Petra D. u soudu.

Článek

Podchlazená holčička skončila v nemocnici, kde ji pojmenovali Anička. Obžalovaná žena se hájila tím, že si myslela, že porodila mrtvé dítě. „Nehýbalo ani neplakalo. Zdálo se mi, že držím mrtvolku,“ uvedla před soudem.

Porod podle ní proběhl na záchodě. „Bolelo mě břicho. Myslela jsem si, že mám zácpu. Šla jsem na záchod a pak cítila, že ze mě něco většího leze. Uvědomila jsem si, že to je miminko,“ řekla Petra D. Tvrdila, že o těhotenství zpočátku neměla ani tušení.

„Zjistila jsem to až v květnu. Předpokládala jsem, že budu rodit někdy v říjnu. Když se to stalo, řekla jsem mamce, že jsem musela na potrat. Bála jsem se říct pravdu,“ pokračovala žena.

Pupeční šňůru přetrhla rukou

Pupeční šňůru po porodu přetrhla rukou. „Dítě jsem držela v náruči, v tu chvíli jsem nevěděla, co mám dělat. Nebyla jsem schopna vůbec reagovat. Zkoušela jsem ho poplácat na nožičce, ale vůbec nereagovalo. Byla jsem přesvědčena, že je mrtvé. Dala jsem ho do tašky a pak ji šla vyhodit do kontejneru,“ popisovala matka tří dětí další své počínání.

Žalobce byl od počátku přesvědčen, že žena chtěla dítě úmyslně usmrtit. Kriminalisté ji vypátrali a zatkli po dvou měsících od nálezu novorozence.

„Svému druhovi i matce lhala”

Obžalovaná pojala úmysl dítě zabít krátce před porodem. Svému druhovi a matce lhala s tím, že se plod vyvíjí špatně a že bude muset podstoupit interrupční zákrok," řekla předsedkyně senátu Ivana Růžičková. Podle ní nelze obžalované věřit, že drží mrtvolku. "Znalci jasně řekli, že u novorozence musely být zcela rozeznatelné vitální reakce spojené především s jeho dechovou aktivitou, kterou by rozpoznal i laik," upozornila soudkyně.

Adoptivní rodiče spáchali sebevraždu

Smutný případ ještě podtrhla letošní tragédie, kdy v lednu spáchali sebevraždu adoptivní rodiče obžalované ženy. Čin jejich dcery na nich zřejmě zanechal psychické problémy, kvůli kterým se mohli připravit o život.

Mrtvé je našli policisté v pozorovatelně ptactva u rekreační oblasti Amerika poblíž Mariánských Lázní. Oba měli střelná poranění, muž zřejmě nejprve střelil ženu a pak sebe. Našla se tam i zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám