Hlavní obsah

Padly první tresty za protiromské demonstrace v Ostravě

Právo, Aleš Honus
Ostrava

První rozsudky nad pravicovými radikály, kteří v Ostravě ve druhé polovině minulého roku působili výtržnosti a útočili na policisty během tří protiromských demonstrací, vynesl ostravský okresní soud.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Radikálové v Ostravě házeli během zářijové demonstrace dělobuchy.

Článek

Třem obžalovaným rozdal podmíněné tresty, u dalších dvou mladistvých od uložení trestu upustil. Šestého obviněného soud zprostil pro nedostatek důkazů.

Jde zatím pouze o zlomek uzavřených případů, podle nejnovějších informací policie podala návrhy na obžalobu 29 lidí a rozhodně nejde o konečné číslo.

Házeli kameny

O prvních vyměřených trestech informoval ve čtvrtek mluvčí Okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam. Tresty se týkají všech tří demonstrací, které skončily rozsáhlými výtržnostmi. První se konala 24. srpna v Ostravě-Přívoze, druhá 27. září na náměstí SNP v Ostravě-Zábřehu a třetí pak 19. října opět v Ostravě-Přívoze.

Za první srpnovou demonstraci stanuli před soudem dva mladiství, kteří se zodpovídali z útoků kameny a úlomky dlažebních kostek na policistu. Ke zranění nedošlo, soud proto u obou mladistvých upustil od potrestání a obžalovaným pouze uložil tzv. výchovné omezení a výchovnou povinnost.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zasahovali i těžkooděnci.

Třetí obžalovaný za srpnový útok kamenem na policistu byl pro nedostatek důkazů zproštěn. „Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ řekl mluvčí soudu Alexandr Dadam.

Tresty, i když zatím velmi mírné, tak soud zatím podle dostupných informací uložil pouze za demonstrace ze září a z října. Třiadvacetiletý muž dostal podmíněný trest za to, že na náměstí SNP házel během demonstrace kameny na policisty. Další mladistvá osoba dostala podmínku, že po skončení stejné demonstrace zaútočila na policistu.

Padnou další tresty

Soud také vyměřil podmínku devatenáctileté ženě za to, že při demonstraci v Přívoze 19. října házela na policisty pyrotechniku. Dostala rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Počet odsouzených není konečný, některé případy má soud teprve rozpracované. Velmi vysoký trest hrozí 22letému mladíkovi, který během demonstrace udeřil jednoho z policistů igelitovou taškou se dvěma kameny o váze bezmála dva kilogramy. Obžalovanému hrozí až 12 let vězení, protože čin je kvalifikován jako pokus o těžké ublížení na zdraví, navíc se „zbraní“. Rozsudek by měl být vynesen v květnu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Policisté na koních

Počet odsouzených bude zřejmě v dalších týdnech a měsících daleko vyšší, až soud projedná další jednotlivé případy. „Zahájili jsme trestní řízení u 33 osob, z toho 29 případů jsme uzavřeli návrhem na podání obžaloby.

Stále to ale ještě není konečný stav, protože ještě pokračujeme v analýzách kamerových záznamů a je pravděpodobné, že počet obviněných bude ještě vyšší,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám