Hlavní obsah

Rittig u výslechu odmítl vypovídat, žalobce prý nepoložil srozumitelnou otázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obviněný lobbista Ivo Rittig ve čtvrtek odmítl vypovídat u výslechu na policejní služebně na pražském Perštýně v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Důvodem podle advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové bylo to, že žalobce nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k jakým skutečnostem se má vyjádřit.

Rittig u výslechu odmítl vypovídat, žalobce prý nepoložil srozumitelnou otázkuVideo: Novinky

 
Článek

Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi Rittig nedostal, protože je v pozici obviněného a finanční sankce by byla považována za donucování k výpovědi. Podle Oboňové státní zástupce nedokázal vysvětlit, k čemu se má vyjádřit. "Tak jsme se nevyjádřili," sdělila novinářům.

Svůj pocit z výslechu označil za šílený. „Někam jdete, a ani nevíte, na co se vás ptají,“ řekl Rittig.

Zajímal se o úniky ze spisu

Lobbista se podle svých slov zajímal o úniky z policejního spisu. Po prvním výslechu v září 2013 mu údajně policie odmítla dát kopii záznamu, která se přesto hned druhý den objevila na internetu.

Jeho výpověď by se měla týkat údajných trafik pro exposlance Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře.

Rittig je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Podle informací České televize by se měla Rittigova výpověď týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Jany Nečasové čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem. Samotný lobbista však sám nevěděl, co od výslechu čekat.

Na služebnu Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedle Rittiga dorazil rovněž obhájce Nečasové Eduard Bruna a Ivo Ištván, šéf olomouckého Vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

„Vždycky jsem byl rychlej“

Na otázku, zda se chystá opět do zahraničí, odpověděl: „Já se chystám domů.“ Poté doplnil, že doma je v Monaku.

Když se novináři zajímali o to, jak to tak rychle stihl z Monaka do Prahy k výslechu, prohlásil: „Vždycky jsem byl rychlej.“

Rittig ještě ve středu na sociálních sítích zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku. Do ČR přijel na poslední chvíli. „Ráno jsem se ještě koupal, a teď jsem tady,“ poznamenal před výslechem v očividně dobré náladě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám