Hlavní obsah

Dva dělníky zavalil při stavebních pracích jíl

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk
Aktualizováno

Dva dělníky, kteří ráno prováděli stavební práce na domě v Kostelní ulici v Mohelnici na Šumpersku, zavalil jíl a to do výšky půl metru. Oba museli vyprostit hasiči. Poté byli se zraněními transportováni do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Dělníky museli vyprostit hasiči.

Článek

„Podíleli se na rekonstrukci sklepních prostor domu. Neštěstí se stalo před osmou hodinou ranní. Bližší okolnosti případu, včetně toho, zda nebyly porušeny předpisy bezpečnosti práce, zjišťujeme,“ řekl Právu ve středu policejní mluvčí Josef Bednařík.

„Oba jsme ve stabilizovaném stavu a s četnými pohmožděninami transportovali do Fakultní nemocnice v Olomouci, jednoho letecky, druhého sanitkou, k dalšímu vyšetření, které by u nich mělo mimo jiné vyloučit nebo potvrdit tak zvaný crush syndrom.

Ten za určitých okolností může způsobit vážné zdravotní problémy, například selhání ledvin. Nedomnívám se však, že by něco takového u těchto zraněných mělo nastat. Zavaleni byli jen krátkou dobu,“ řekl Právu mluvčí krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Na místo přijel statik

Na místo jako první přijeli dobrovolní hasiči z Mohelnice. „Zjistili, že jedna osoba byla zavalena částečně, druhá zcela. Muže, který byl na tom hůře, vyprostili, druhého dostali ven profesionální hasiči ze Zábřehu,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Oba zasypaní muži podle ní pracovali ve sklepě, který byl asi čtyři metry pod úrovní okolního terénu, dům byl staticky zajištěn. Hasiči místo zabezpečili, doporučili majiteli, aby na místo povolal statika, který rozhodne, zda je dům stabilní a jestli mohou práce pokračovat.

Crush syndrom vzniká delším stlačením nebo masivním zhmožděním svalů, kdy dochází k nedokrvení tkání a jejich poškození.

Reklama

Výběr článků

Načítám