Hlavní obsah

Rekonstrukce vraždy Housky má ukázat, zda byla smrt podnikatele náhodná

• Aktualizováno
Právo, koc

Jak zemřel významný člen ČSSD v Ústeckém kraji Roman Houska, měla vyjasnit rekonstrukce vraždy, ke které ve středu kriminalisté přistoupili na místě činu. K vile v ulici Kamenný vrch, kde se událost stala, se sjelo několik policejních aut, jedno z nich přivezlo z vazební věznice i údajného pachatele. Hlavní část rekonstrukce dokončili kriminalisté po zhruba dvou hodinách.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie přiváží pachatele k rekonstrukci vraždy Romana HouskyVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

„Obviněný spolupracoval, ukázal nám svojí verzi příběhu,“ řekl novinářům náměstek krajského ředitele Policie ČR Bohumil Kotas.

Veškeré získané poznatky a dokumenty budou nyní vyhodnocovat vyšetřovatelé a znalci z oboru soudního lékařství a balistiky. „Může to trvat i několik týdnů,“ řekl Kotas. Nechtěl komentovat, jestli rekonstrukce činu proběhla v souladu s výpovědí obviněného. „To nemohu říct,“ poznamenal.

Poznatky z rekonstrukce vraždy Romana Housky budou vyhodnocovat znalciVideo: Karel Otcovský, Právo

Pachatel listopadové vraždy se k činu přiznal s tím, že Housku potkal náhodou a po krátké hádce ho zastřelil legálně drženou zbraní, kterou jako bývalý voják nosil stále u sebe. Jeho verzi ale věří málokdo, proto kriminalisté chtějí pachatelovo přiznání potvrdit dalšími důkazy.

„Výpověď pachatele u někoho vyvolává rozpory, rekonstrukcí chceme potvrdit, jestli je pravdivá,“ řekl Právu krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté rekonstruují vraždu Romana Housky

Kontroverzního podnikatele a vlivného člena krajských sociálních demokratů zastřelil pachatel loňského 18. listopadu před garáží jeho domu v Chomutově, kde žil s exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. Před třemi týdny se policii přiznal k činu osmatřicetiletý muž z Krupky na Teplicku. Kriminalisté ho měli údajně již delší dobu v hledáčku.

Vyšetřování vraždy pokračuje

Kriminalisté nadále pokračují ve vyšetřování případu. Procházejí všechny důkazy bod po bodu. Zkoumají například pachové stopy i zbraň pachatele. Řada důkazů pachatelovu výpověď potvrzuje.

Náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas už dříve řekl, že bez pochybností vraždil právě muž, který se k činu přiznal.

„Mohu prohlásit, že na základě vyhodnocení důkazů z místa činu, dalšího šetření a informací, které nám poskytl pachatel, a jsou to informace, které mohl vědět jen pachatel, jsme si naprosto jisti, že on spáchal tento čin,“ řekl.

Pachatel s rekonstrukcí souhlasil

Řada lidí však stále věří, že vrah mohl být někým najatý. Rekonstrukce činu je jedním z bodů, které mají potvrdit správnost skládačky důkazů. „U těchto trestných činů se dělá téměř pokaždé. Pachatel musí souhlasit, tento svolný je,“ doplnil Jakovec.

Dosud netrestaný muž z Krupky byl obviněn z vraždy podle prvního odstavce, nebyla tedy předem promyšlená. Hrozí mu až 18 let vězení.

Hlavním podezřelým pro ně byl již od ledna, kdy policisté prokázali jeho stopu DNA na paralyzéru, ten zůstal na místě činu. Policie by ho podle kriminalisty Martina Charváta dopadla, i kdyby se nepřiznal. Co bylo příčinou konfliktu mezi oběma, policie nesdělila.

Dlouho se spekulovalo, že vlivného muže mohl zavraždit nějaký obchodní partner či někdo, na koho mohl mít kompromitující materiály. Policie také prověřovala přidělené i nepřidělené evropské dotace, veřejné zakázky, zaměřovala se i na hazard v Chomutově. Nevylučovala, že o život mohl Romana Housku připravit nějaký známý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám