Hlavní obsah

Kvůli záchraně života se z operátorů linky 155 stávají detektivové

Právo, Stáňa Seďová

Aby zachránili život, musí často sáhnout k detektivním metodám. Ženu v bezvědomí pomohla záchranářům najít bývalá pacientka podle zvonků v ulici. Řidiče, který zkolaboval, našli díky operátorovi a městským kamerám. Na vše mají jen pár minut.

Foto: ZZS Praha

Operátorky hledají ztraceného člověka v ohrožení života pomocí telefonních operátorů, lokalizace linky 112 i městských kamer.

Článek

Operátoři linky 155 se čím dál častěji ocitají v situacích, kdy musí rozjet sofistikovanou pátrací akci. A to proto, aby dokázali záchranářům říct, kde leží zraněný nebo zkolabovaný člověk.

„V takovou chvíli operátoři využívají všechny dostupné databáze. Kamerový systém městské policie, pomoc telefonních operátorů, lokalizaci z linky 112, která dokáže najít telefon v okruhu dvou až pěti kilometrů. Navíc jde o čas. Tyto případy se řeší v řádech maximálně desítek minut, abychom dokázali zachránit život,“ vysvětluje mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová s tím, že někdy jsou nuceni i improvizovat, aby pacienta našli.

Díky náhodě a ochotě pacientky, které záchranáři před nedávnem pomohli, se podařilo zachránit ženu, která zkolabovala ve svém bytě. Nikdo však na začátku nevěděl, kde přesně bydlí.

Každý sloup veřejného osvětlení má v úrovni očí číslo, které když člověk nadiktuje, víme přesně, kde se nachází.
Jiřina Ernestová, mluvčí pražských záchranářů

„Na tísňovou linku volala žena, která měla podezření, že její přítelkyni se něco stalo. Znala však pouze ulici jejího bydliště, ve které bylo několik panelových domů a stovky bytů. Jeden ze záchranářů si vzpomněl, že v této ulici před pár dny ošetřovali jednu pacientku, tak ji zavolal a požádal o pomoc,“ popsala jeden z nedávných případů Ernestová.

Oslovená žena se vydala do ulice a prohledávala zvonky dům od domu, až našla ten se správným jménem. Hasiči se pak pomocí lan dostali k oknům zamčeného bytu a vnikli dovnitř. Našli zkolabovanou ženu, kterou pak záchranáři převezli do nemocnice.

Pomáhají i kamery

O dva dny později operátorka zvedla hovor zoufalého volajícího, který se bál o život příbuzného, ale neměl tušení, kde je. „Muže středního věku pravděpodobně postihla cévní mozková příhoda, ale už jen stihl vytočit číslo svého rodinného příslušníka a bohužel už nedokázal nic říct. Proto se příbuzný obrátil na nás. Věděl jen, že ohrožený jel vozem a měl by být někde na Jižním městě,“ popsala mluvčí.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Na každém sloupu veřejného osvětlení je číslo, které mají v databázi všechny záchranné složky.

Operátoři 112 pak otipovali přibližné místo, kde se volající nachází a pomocí kamerového systému a telefonních operátorů se nakonec podařilo najít auto, v němž se muž v ohrožení života nacházel. Pátrání to nebylo jednoduché. Nakonec ho záchranáři nenašli v Praze 11, ale na rozhraní Žižkova a Libně.

Mluvčí záchranářů připomíná, co jim dokáže při takovém pátrání významně pomoci a zvýšit šanci na záchranu pacienta. „Každý sloup veřejného osvětlení má v úrovni očí číslo zanesené do databáze, kterou využívá každá složka záchranného systému. Jakmile tedy operátorům člověk nadiktuje toto číslo, víme my, hasiči a policie, kde přesně se nachází,“ zdůraznila Ernestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám