Hlavní obsah

Za útok nožem na lékařku dostala invalidní důchodkyně podmínku

Právo, pab
Klatovy
Aktualizováno

S nožem v ruce se loni v létě vrhla třiapadesátiletá Ivana Maříková na posudkovou lékařku kvůli odebranému invalidnímu důchodu. Za útok v kanceláři Okresní správy sociálního zabezpečení v Klatovech potrestal v úterý soud Maříkovou čtyřletou podmínkou. Musí se navíc podrobit protialkoholnímu léčení. Rozsudek je pravomocný, žalobkyně i odsouzená žena se vzdaly odvolání. Napadená lékařka je dodnes v péči psychologů.

BEZ KOMENTÁŘE: Ivana Maříková u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Soud při rozhodování o výši trestu přihlédl k tomu, že obžalovaná projevila upřímnou lítost a dosud nebyla trestána. Na druhou stranu nelze přehlédnout vysokou společenskou nebezpečnost tohoto jednání. Přímý výkon trestu by byl nepřiměřeně přísný, z hlediska výchovného je efektivnější podmíněný odklad,“ vysvětlil soudce.

Podle obžaloby Maříková na svou oběť křičela, že ji zabije, pokud rozhodnutí o odebrání důchodu nezruší. Nožem jí přitom pořezala na ruce.

„Křičela na mě, že jsem udělala špatný posudek a dožadovala se jeho změny. Zatlačila mě do kanceláře a zalehla na stole. Držela mi nůž na krku a vyhrožovala, že mi vyřízne játra,“ četl výpověď lékařky na policii soudce Jan Kasal. K soudu kvůli psychickým problémům žena nepřišla.

Rozrazily se dveře kanceláře, neznámá žena povalila paní doktorku na můj pracovní stůl.
svědkyně

Maříková u soudu uvedla, že ji to všechno hrozně mrzí. „Rozčílila jsem se, když mi paní doktorka řekla, že na mě nemá čas. Chtěla jsem se jenom zeptat, proč mi sebrali invalidní důchod. Byl to zkrat," vypovídala obviněná žena.

Druhým dechem dodala, že si samotný útok nepamatuje. „Vybavuji si, že jsme spolu mluvili a pak už nic nevím,“ prohlásila Maříková, která má problémy s alkoholem. Nůž prý zapomněla vyndat z kapsy vesty, kterou měla oblečenou a kterou měla na sobě i den předtím v lese.

Lékařka stále nepracuje  

„Rozrazily se dveře kanceláře, neznámá žena povalila paní doktorku na můj pracovní stůl. U krku jí držela nůž, jeho špička se zarývala do kůže. Útočnice na mě křičela, ať vypadnu, vyběhla jsem ven pro pomoc,“ uvedla u soudu svědkyně Ljuba Bastarová s tím, že když se vrátila zpátky do kanceláře, útočnice už byla pryč a lékařce tekla krev z ruky.

„Byla úplně v šoku, sípala a nemohla se ani nadechnout,“ doplnila další svědkyně incidentu.

Napadená lékařka je stále v pracovní neschopnosti a podle znalců nelze vyloučit, že prožitý stres z napadení na ní zanechá trvalé následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám