Hlavní obsah

Elitní policista Hanák jde na osm let za mříže, prodával informace z trestních spisů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Osmiletý nepodmíněný trest uložil Krajský soud ve Zlíně bývalému elitnímu policistovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Marianu Hanákovi. Na východě republiky se podle obžaloby dopouštěl zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestného činu přijímání úplatku. Hanákovi hrozilo až dvanáct let. Zaplatit také musí 2,5 miliónu korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Stíhaný elitní expolicista Marian Hanák a spoluobžalovaná expolicistka Hana Čouková.

Článek

Spolu s ním byla také souzena expolicistka z hospodářské kriminálky krajské policie ve Zlíně Hana Čouková, a to kvůli zneužití pravomoci. Pro Hanáka měla pořídit kopii konkrétního trestního spisu. Tu poté od Hanáka získal podnikatel Radomír Vybíral z Kroměřížska. Soud Čoukové uložil tříletou podmínku. Odsouzení nebyli při vynesení rozsudku přítomni.

Hlavními důkazy svědčícími proti oběma policistům byly výpovědi dvojice podnikatelů, kteří se dlouhé roky pohybovali v kriminálním prostředí. Jednalo se právě o spoluobžalovaného Vybírala a Jana Švédíka z Bruntálu. Oba muži se doznali k podplácení.

Elitní policista Hanák Vybíralovi údajně nabízel dlouhodobý servis. Jednalo se o předávání informací z trestních spisů, údaje o chystaných domovních prohlídkách, zajišťování nelegálních odposlechů, nelegální lustrace předem vybraných osob a jejich „ochrana“ před zájmem orgánů činných v trestním řízení.

Spis za sedm miliónů  

Za informace o chystaných domovních prohlídkách měl například Hanák požadovat šest set tisíc korun. Za zajištění nelegálního odposlechu konkrétní určené osoby chtěl třicet tisíc, nelegální lustrace osob a jejich „ochrana“ před zájmem orgánů činných v trestním řízení přišly daného Hanákova „klienta“ na dvacet tisíc měsíčně.

Kromě jiného nechával Hanák podle obžaloby nelegálně lustrovat i telefonní čísla, každá informace měla přijít zájemce z podsvětí na pět tisíc korun. Prodej informací z konkrétního trestního řízení pak na dvě stě až tři sta tisíc korun. Za prodej celého trestního spisu požadoval Hanák sedm miliónů. V případě Vybírala, který požadoval konkrétní trestní spis, však dostal pouze sedmisettisícovou zálohu.

Hanák i Čouková svou vinu popírají. „Nesouhlasím s obžalobou. Je to naprostý nesmysl. Necítím se ničím vinen,“ konstatoval již dříve u soudu Hanák.

Hanák se měl dopouštět závažné korupční trestné činnosti od roku 2007 do přelomu roku 2009 až 2010, kdy od policie odešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám