Hlavní obsah

Při bitce s Albánci praštil soka sekerou, od soudu odešel s podmínkou

Právo, Petr Kozelka
Brno

Spory mezi dvěma skupinami ostrých hochů vyvrcholily přede dvěma lety v brněnském Boby centru bitkou, do které se zapojilo 12 lidí. Výsledkem byla zlomená čelist jednoho z mužů a rána sekerou do hlavy u dalšího. Sekerou se v potyčce zdatně oháněl osmatřicetiletý Robert Žilka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Robert Žilka vzal soka po hlavě sekerou, u soudu se přesto mohl spokojeně usmívat.

Článek

Žaloba ho vinila z pokusu vraždy se sazbou až 18 let, senát brněnského Krajského soudu v čele s Pavlem Göthem ho však v pátek potrestal jen podmínkou za výtržnictví.

Celý příběh se začal psát několik dní před incidentem, kdy byl kamarád Žilky blokován při jízdě Brnem autem řízeným Albáncem z konkurenční skupiny. Horké hlavy se za několik dní potkaly právě u Boby centra, kde si vše hlasitě vyříkávaly. Žilka se svými kamarády se rozhodli Albánce pořádně vyděsit, a proto si nasadili kapuce, Žilka sáhl do auta pro sekeru a začali po prostorech kasina a kavárny v Boby centru protivníky pronásledovat.

Na pomoc svým krajanům ale přispěchali další Albánci a nastala mela. Jeden z cizinců se rozběhl proti Žilkovi mávaje nožem a střepem z rozbité sklenice. Žilka ho na to konto udeřil dvakrát tupým koncem sekery tak tvrdě, že mu prorazil lebku, a Albánec jen díky velkému štěstí nezemřel.

„Jde tam o život.“

„Obžalovaný vběhl do restaurace se sekerou, tedy zbraní, kterou mohl způsobit smrtelné zranění. Proti poškozenému ji použil zcela úmyslně, nijak se dle mého názoru neprokázalo, že by poškozený držel nůž nebo střep sklenice. Dostal dvě rány do hlavy se značnou intenzitou a jen shodou okolností nedošlo k fatálnímu následku,“ horovala pro přísný trest žalobkyně.

„Do Boby centra Brňáci nechodí, protože tam jde o život. Jsou tam konflikty vyvolané komunitou Albánců, kteří nosí do kasina zbraně. Nešetří násilím a jsou ozbrojeni, a tak je pochopitelné, že si klient vzal sekeru, když viděl, že se kamarádi dostali do konfliktní situace. Poškozený se navíc nožem umí ohánět a je v konfliktu se zákonem po celý život,“ bránil Žilku jeho advokát.

Soud mu nakonec dal za pravdu. „Chaotičnost na místě incidentu je zcela zřejmá, nebyla nijak vyvrácena verze obžalovaného, že proti němu šel poškozený s nožem a střepem,“ vysvětlil Göth, proč Žilku nepotrestal za pokus vraždy, ale jen za výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám