Hlavní obsah

Chlapci, kteří brutálně napadli vychovatele, budou převezeni do jiných zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Dva mladíci z Výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku, kteří v úterý nad ránem brutálně napadli vychovatele a vychovatelku, budou v pátek převezeni do jiných zařízení. Podle něj chlapci útočili, protože chtěli utéct. Nyní jsou odděleni od ostatních dětí a nepřetržitě s nimi někdo je.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mají individuálního učitele, odpoledne je s nimi nonstop vychovatel, který je hlídá. Nezúčastňují se běžného režimu, i děti se jich bojí," řekl právník a preventista ústavu Jan Rytíř.

Mladíci zaútočili, když už všichni spali, kolem půl třetí ráno. Čtrnáctiletý chlapec vběhl v noci do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku. Jen o tři centimetry minul tepnu. Vychovatelka se běžela podívat, co se děje. Chlapec ji povalil a kopal do ní. Jeho o rok starší kamarád se k útoku na ženu přidal.

"Můj osobní názor je, že si byli plně vědomi jakékoli nepostižitelnosti. Chtěli utéct a prostě tam byla překážka, kterou byl vychovatel. Chlapci utíkali už předtím, ten starší byl naposledy na útěku půl roku," řekl Rytíř.

Vychovatelka se zhroutila  

Vychovatel je podle Rytíře v domácím léčení, stejně tak vychovatelka, která se zhroutila a potřebuje péči psychologa. Má viditelné pohmožděniny a podlitiny. Ústav se stará o děti školou povinné ve věku od první do deváté třídy. I s nimi mluvili psychologové. "Děti spontánně odsuzují tento útok," dodal Rytíř.

Mladší z útočníků pocházel z normálně fungující rodiny, starší žil ve strašlivém prostředí, řekl Rytíř. O trestu pro ně ještě nebylo rozhodnuto. Pečovatelé mohou udělovat pouze tresty, které jsou v zákoně o ústavní výchově.

"Mezi ně patří zákaz atraktivní činnosti, snížení kapesného, zákaz volné vycházky, nic jiného nám zákon neumožňuje. Ten starší podléhá jurisdikci, protože je mladistvý," dodal Rytíř.

Záhy po útoku mladíky chytla policie, protože vychovatelce se podařilo zavolat pomoc. Policie a zdravotníci byli podle Rytíře velmi rychle na místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám