Hlavní obsah

Soud opět řeší ušlý zisk Jourové, po ministerstvu žádá 2,7 miliónu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 pokračoval ve čtvrtek v projednávání žaloby současné ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové. Jourová požaduje po ministerstvu spravedlnosti odškodné ve výši 2,7 miliónu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Článek

Soudkyně Lucie Šternová vyslechla Sophii Papalexiou, která působila ve firmě MWH Global a pro niž Jourová pracovala v době svého zatčení. Dále se v rámci listinného dokazování předčítala daňová přiznání Jourové. Sama Jourová se líčení nezúčastnila.

„Pokud si vzpomínám, Jourová nebyla schopna dokončit projekt, protože nebyla dostupná z důvodu jejího zatčení. Odměna jí byla vyplacena pouze v rozsahu odpracovaných dní,“ uvedla před soudem Papalexiou. Dále vypověděla, že Jourová byla klíčovým expertem a její trestní stíhání způsobilo firmě komplikace, protože se nemohla zúčastnit finální fáze zakázky.

Na začátku dubna by mohl padnout verdikt

V osm let starém korupčním případu se Jourová domáhá odškodnění od ministerstva spravedlnosti. Požaduje 2,7 miliónu korun jako náhradu za zmařenou práci.

Omluvu i odškodné už jednou soud Jourové přiznal. Městský soud ale rozhodnutí zrušil, nemajetkovou újmu i důvod pro omluvu považoval za promlčené, náhradu na odškodné označil za nepřezkoumatelnou a pro přesnější přezkoumání důkazů ohledně ušlé mzdy vrátil případ zpátky na Obvodní soud.

Jourová už na ministerstvu působila jako náměstkyně ministra v letech 2003 až 2006. Po neoprávněném obvinění z korupce v roce 2006 z funkce odešla. Policie ji zadržela přímo na letišti, když se vracela ze služební cesty. Byla obviněna z toho, že přijala dvoumiliónový úplatek od starosty Budišova Ladislava Péti za to, že se zasadí o přiznání evropských dotací na opravu budišovského zámku. Jourová kvůli tomu strávila více než měsíc ve vazbě a její stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se to nestalo.

Předchozí jednání se konalo v únoru, minulý týden bylo odročeno. Pokračovat bude začátkem dubna, kdy by měl také padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám