Hlavní obsah

Policisté vyslýchali Švýcary kvůli kauze MUS přes internet

Právo, Jakub Troníček

Vyšetřovatelé rozsáhlé kauzy kolem Mostecké uhelné společnosti v minulém týdnu vyslýchali svědky ze Švýcarska, kde jsou exmanažeři firmy zatím nepravomocně odsouzeni za praní špinavých peněz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli výslechům ale státní zástupci ani policisté necestovali do země pod Alpami, ale do jedné z pražských budov ministerstva vnitra. Právě tam odtud pokládali svědkům otázky pomocí videokonference.

„Samozřejmě tím šetříme finanční prostředky, je to levnější než cestovat do Švýcarska,“ poznamenal k tomu žalobce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který má českou větev celé kauzy na starosti.

Bývalí představitelé Mostecké uhelné jsou v ní na rozdíl od Švýcarska v současné době „jen“ obviněni, a to z tunelování společnosti a z privatizačního podvodu.

Koho konkrétně tuzemští vyšetřovatelé minulý týden vyslýchali, odmítl Šereda jakkoliv přiblížit.

Úřady čekají na švýcarské protokoly

Podle informací Práva šlo ale například o některé bankovní úředníky spojené s kauzou.

České orgány se snaží mimo jiné dokázat, že manažeři Mostecké uhelné použili na nákup jejích akcií peníze, které předtím nezákonně ze společnosti vyvedli. A právě přes Švýcarsko měla část prostředků téct.

Šereda v souvislosti s aktuálními výslechy poznamenal, že kvůli formě jejich vedení nemají české úřady protokoly zatím oficiálně k dispozici a musí čekat, až jim je švýcarská strana uvolní.

Do budoucna mohou pomoci videokonference

Zároveň dodal, že možnost provádět výslechy pomocí videokonferencí už je v zákoně delší dobu, ale v praxi se zatím stále ještě příliš nepoužívá. Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka je v tomto směru nicméně vidět vzestupný trend.

„Loni jsme za celý rok poskytovali speciální místnost ve čtyřech případech, kdežto letos to již bylo počtvrté nyní,“ poznamenal k tomu Novák. Vysvětlil také, že místnost nepodléhá žádnému speciálnímu režimu, výjimečná je ale svým technickým vybavením.

„Vše musí běžet na speciální internetové lince, která je šifrovaná a nedá se v reálném čase odposlouchávat,“ vysvětlil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám