Hlavní obsah

Soud osvobodil ženu, která si vytvořila falešný účet na Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvobozující rozsudek padl ve středu v případu falešného profilu na Facebooku. Krajský soud v Liberci projednával případ pětašedesátileté Anny Stolínové, která se na Facebooku vydávala za šéfku KSČM v Libereckém kraji Danu Lysákovou. Nebylo prokázáno, že by to spáchala ona, řekla předsedkyně senátu Dana Stránská. Lysáková se chce dovolat k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Anna Stolínová (vpravo) se na internetu údajně vydávala za Danu Lysákovou. Soud se s tím ale neztotožnil.

Článek

"My jsme v rámci veřejného jednání doplnili dokazování, takže jsme mohli oproti tomu rozhodnutí soudu prvního stupně učinit vlastní rozhodnutí a zprostili jsme ženu obžaloby," doplnila soudkyně. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné a konečné, žádný další opravný prostředek proti němu přípustný není. Obžalovaná nebo nejvyšší státní zástupce mohou jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu, upozornila Stránská.

Stolínová měla podle obžaloby nejprve vytvořit falešnou e-mailovou adresu, velmi podobnou soukromému e-mailu Lysákové. V dubnu 2010 pak vytvořila její falešný profil na Facebooku, který na webu zůstal až do března 2011, kdy byl odstraněn.

Od začátku jsme tvrdili, že je paní Stolínová nevinná
obhájkyně

Na profil obžalovaná podle spisu umístila upravené a zesměšňující fotky Lysákové, které získala na jejích oficiálních webových stránkách. Na profil navíc vkládala informace a komentáře neslučitelné s politickými názory, které komunistická politička zastává.

Stolínová však obvinění od začátku odmítala. U soudu ji obhajovala poslankyně za KSČM Marie Nedvědová, která již dříve zkritizovala postup policistů i státního zastupitelství. Podle ní porušili zákonné normy a případ nevyšetřili tak, jak měli. S výsledkem dnešního jednání však byla spokojena.

"Rozsudek dopadl dle našeho očekávání. Od začátku jsme tvrdili, že je paní Stolínová nevinná. Obvinění bylo nesmyslné a bez jediného důkazu," komentovala rozhodnutí obhájkyně.

Boj proti falešným informacím není jednoduchý 

Lysáková byla dnešním rozhodnutím soudu zaskočena. "Nejsem s rozhodnutím spokojena, počkám ale na písemné vyhotovení rozsudku," řekla politička, která chce usilovat o to, aby se případem zabýval Nejvyšší soud.

Boj proti falešným informacím na celosvětové počítačové síti není podle ní vůbec jednoduchý. "Profil byl zneužíván ve vazbě na moji pracovní náplň. Visel tam přes rok a nebyla jsem schopna s tím hnout. Byl to první případ, který se v Libereckém kraji řešil, nikdo s tím neměl zkušenosti," řekla. Musela se kvůli tomu vzdát i kandidatury do krajského zastupitelstva. "Nechtěla jsem poškozovat svoji stranu," dodala Lysáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám