Hlavní obsah

Úřednice berňáku obrala stát o čtyři milióny, dostala podmínku

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalá úřednice finančního úřadu v Plzni, která podvody obrala stát o čtyři milióny korun, dostala ve středu u plzeňského okresního soudu pětiletou podmínku. Způsobenou škodu musí matka tří dětí uhradit do pěti let. Její známý Michal Zelenka, který jí také dodával osobní údaje, dostal podmínku na tři roky.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zdeňka Rozsypalová (vpravo) a Michal Zelenka (vpravo v pozadí).

Článek

Podle státního zástupce Romana Šustáčka obžalovaná Zdeňka Rozsypalová za tři roky podala desítky fiktivních daňových přiznání, v nichž uplatňovala slevu na dani. Dopustila se podvodu a trestného činu padělání veřejné listiny. Šustáček i obhájkyně pro Rozsypalovou žádali podmínku tak, aby mohla zůstat v zaměstnání a způsobenou škodu co nejdříve uhradit.

Systém si Rozsypalová nejdříve vyzkoušela u známých, poté přiznání podávala za nic netušící lidi. „Měla jsem informace, že si daňové přiznání nepodají sami,“ popsala fígl Rozsypalová. Osobní údaje lidí čerpala ze systému finančního úřadu, nechala si vyrobit i falešná razítka. Když už na berňáku nepracovala, dodával jí informace známý a zaměstnanec České pošty Michal Zelenka. Ten z vrácených přeplatků inkasoval „jen“ 140 tisíc. Údajně si myslel, že se jednalo o provize za dodání seznamu jmen a rodných čísel.

„V životě by mě nenapadlo, že (Rozsypalová, pozn. redakce) dělala podvody na stát. Všechny peníze, které jsem dostal, jsem do koruny vrátil,“ hájil se u soudu obžalovaný Zelenka.

Nakupovala i investovala

Své podvodné jednání Rozsypalová hájila tím, že musela řešit problém s bydlením. Prý žila s přítelem v garsonce, a kdyby se vztah nevyvíjel dobře, musela by se přestěhovat. „Naspořeno jsem ale neměla nic,“ líčila. Právě v oné garsonce kriminalisté při domovní prohlídce našli přes milión korun v hotovosti. Další část peněz Rozsypalová neváhala utratit. Koupila si auto, notebook, dovolenou, nechala si udělat plastickou operaci nebo investovala do akcií.

Jak se na podvod přišlo, Rozsypalová netuší. Podle zjištění Práva vyplaval na povrch jeden případ, na který se nabalovaly další. Ředitelka plzeňského finančního úřadu Miroslava Kubátová uvedla, že žena měla vše dobře promyšlené. „Nebylo vůbec jednoduché ji odhalit. Stálo při nás i trochu štěstí,“ řekla dříve Právu Kubátová.

Rozsypalová už škodu finančnímu úřadu splácí. Aktuálně zbývá uhradit přes dva milióny korun. „Z výplaty sedmnáct tisíc korun na splátku odchází deset tisíc,“ vysvětlila. Finančně jí prý pomáhá i rodina a kvůli uhrazení škody je připravena si vzít půjčku. Údajně si ověřila, že pokud si udrží zaměstnání, banka jí půjčku poskytne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám