Hlavní obsah

Satanista opařil spoluvězně a zmlátil ho násadou od koštěte. Dostal šest let

Právo, Jaroslav Švehla

Pomodlil se k satanovi, pak v černé kukle na spícího spoluvězně chrstl dvoulitrovou konvici vroucí vody a zbil ho násadou od koštěte. Tak popsal své jednání před soudem 23letý Gabriel Nagy, kterého v úterý Okresní soud v České Lípě poslal na šest let do věznice s ostrahou.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Nagy si vyslechl trest u Okresního soudu v České Lípě.

Článek

Čtyřikrát trestanému recidivistovi také uložil ústavní psychiatrickou léčbu. Zraněnému o rok mladšímu spoluvězni Michalovi Kopeckému musí Nagy navíc zaplatit náklady na léčení a bolestné přes 130 tisíc korun.

Rozsudek zatím není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu na případné odvolání proti verdiktu. Za zvlášť závažný zločin těžké ublížení na zdraví mu hrozil až desetiletý trest.

Byla to pomsta

Předsedkyně soudního senátu Denisa Kalfeřtová poznamenala, že Nagy byl podle znaleckého posudku v době činu příčetný jen v menší míře, ale byl si vědom, co způsobil. K činu se přiznal.

Připadal jsem si jak v nějakém hororu. Vzal jsem násadu od koštěte a mlátil ho
Gabriel Nagy

„Byla to jasná pomsta,“ nastínila soudkyně motiv brutálního činu, při kterém Kopecký před rokem ve věznici Stráž pod Ralskem utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně. Vše podle názoru soudu odstartoval malicherný spor o tabák, který Nagy dlužil jinému vězni. Kopecký Nagymu domlouval, ať účty vyrovná, což se mu stalo osudným.

Chtěl, aby do něj vstoupil démon

Nagy ale popsal celou situaci před soudem odlišně. Kolem půlnoci si na chodbě uvařil plnou rychlovarnou konvici o obsahu 1,8 litru a odnesl si ji na pokoj, aby si tam zalil čaj. Kopecký byl podle jeho slov vzhůru a začal si ho dobírat, že si hraje tzv. na kápo.

„Tak jsem to na něj chrstnul. V hlavě jsem slyšel, zabij ho, zabij ho. Připadal jsem si jak v nějakém hororu. Vzal jsem násadu od koštěte a mlátil ho. Teprve po chvíli mi na chodbě došlo, co jsem udělal,“ vylíčil obžalovaný. Před útokem si na hlavu nasadil černou kuklu a před zrcadlem vykonal podivný rituál. „Modlil jsem se k satanovi, aby do mě vstoupil démon. Začal jsem cítit takové horko a brnění prstů,“ popsal Nagy chvíle před útokem.

Těžké popáleniny

Horká voda zasáhla mladšímu vězni část obličeje, záda, ruku a hýždě. Už z rozsahu poranění je patrné, že Kopecký s Nagym s největší pravděpodobností vůbec nerozmlouval, ale spal na břiše. Soudní znalec, který zkoumal způsobená poranění, v úterý uvedl, že pokud by horká voda zasáhla jen o trochu větší část těla, hrozilo už rozvinutí nevratného šokového stavu. To by pro poškozeného znamenalo bezprostřední ohrožení na životě.

Kopecký byl hospitalizován na pražském popáleninovém centru a musel mimo jiné podstoupit autotransplantaci kůže ze stehna na poraněnou téměř celou pravou ruku. Po hororovém zážitku také trpí posttraumatickým syndromem. „S následky se poškozený nevypořádal doposud a není jisté, zda se jich někdy nadobro zbaví,“ konstatovala Kalfeřtová.

Nagymu imponuje Breivik

Nagy se za svůj čin omluvil na začátku hlavního líčení, v závěrečné řeči ani po vynesení rozsudku však nijak nereagoval. Soudní znalec v oboru psychologie Lumír Touš už dříve označil Nagyho za jednoduchou a těžce poškozenou asociální osobnost. „Imponují mu idoly typu norský Breivik. Je fascinován smrtí a násilím,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám