Hlavní obsah

Členům gangu za vraždy podnikatelů v zahraničí hrozí výjimečné tresty

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské státní zastupitelství v Praze podalo v souvislosti s únosem a vraždou podnikatele Petra Vlacha obžalobu na sedm lidí, potvrdila Právu mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Skupina měla podle informací Práva obdobným způsobem zavraždit v poušti v Dubaji ve Spojených arabských emirátech ještě jednoho podnikatele.

Foto: Policie ČR

Tři z obviněných mužů v kauze zavražděného podnikatele Petra Vlacha

Článek

Všem obviněným hrozí za dvě vraždy, zbavení osobní svobody, vydírání a loupež až výjimečné tresty.

"Obžaloba byla podána na sedm osob, dílem jako na zakladatele zločinecké organizované skupiny a dílem jako na její členy. Pod různými záminkami lákali bohaté podnikatele nebo jiné fyzické osoby do zahraničí s cílem získat pro sebe jejich majetek nebo finanční prostředky v řádu desítek miliónů korun," popsala mluvčí.

Dvaasedmdesátiletý podnikatel Vlach zmizel poté, co ho tato skupina vylákala na obchodní jednání do francouzského Nice. Schůzka se měla týkat prodeje dvou luxusních vil v Praze. Následně s ním odjeli do pronajaté vily, kde již čekali tři maskovaní muži, kteří ho přepadli a požadovali po něm přístupová hesla ke všem jeho účtům, vzali mu platební karty, na které následně vybrali několik tisíc eur.

Nakonec ho druhý den převezli do Itálie a pravděpodobně ho zabili na místě, kde se našlo jeho tělo, tedy v místní části Schalders v obci Vahrn/Varna v Jižním Tyrolsku. Zahraniční média uvedla, že byl muž střelen do týla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Do zahraničí vylákali další podnikatele

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)  zjistili, že gang vylákal od července 2011 do ledna 2013 podobným způsobem do zahraničí i další podnikatele.

Jednou se ale jednání neuskutečnilo, protože podnikatel nepřijel sám, v dalším případě sami obvinění od svého plánu upustili. „Jeden ze skutků skončil pro oběť ‚pouze′ materiální újmou, kdy si svou svobodu vykoupil vysokou finanční částkou, kterou přeplatil údajnou nabídku na jeho fyzickou likvidaci,“ uvedl před časem mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Vražda v poušti u Dubaje

Osmačtyřicetiletý podnikatel, kterého gang vylákal do Spojených arabských emirátů, měl ale stejně tragickou dohru jako případ Petra Vlacha. Za svou důvěřivost zaplatil v listopadu 2011 životem ve Spojených arabských emirátech.

Gang podle detektivů měl na svých obětech vydělat kolem 40 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám