Hlavní obsah

Gang kšeftařů s pohonnými hmotami účelově založil 66 firem, nastrčil do nich bílé koně

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Josef Koukal

Kriminalisté a finanční správa zveřejnili v úterý podrobnosti k rekordnímu daňovému úniku na DPH při obchodováním s pohonnými hmotami ve výši 2,3 miliardy korun. Minulý týden kvůli tomu zadrželi a obvinili 15 osob. Pohonné hmoty prodávali přes 66 účelově založených firem. Obvinění dovezli ze zahraničí celkem 409 miliónů litrů pohonných hmot.

Foto: Generální finanční ředitelství

Zjednodušené schéma realizace daňových úniků

Článek

„Podařilo se nám rozkrýt celou strukturu od řídících osob až po bílé koně nastrčené v jednotlivých firmách,“ uvedl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.

Gang obchodníků dovážel pohonné hmoty od března 2012 do června 2013 převážně z Německa a Slovinska. Založili k tomu 66 firem, do jejichž vedení nastrčili bílé koně, tedy osoby, které neměly žádný vliv na chod firem a jejich vedení.

Dovezené pohonné hmoty byly následně přeprodávané tak, že firmy byly do účelového řetězce zařazovány s cílem zamaskovat skutečný stav finančních transakcí.

„Ke zkrácení daňové povinnosti mělo docházet tím způsobem, že za nakupující společnosti byla obviněnými záměrně vyhotovována a podávána nepravdivá daňová přiznání s fiktivními údaji za příslušná zdaňovací období či daňová přiznání nebyla podána vůbec,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Nebyli napojeni na politiky  

Do ČR bylo podle detektivů dovezeno 409 miliónů litrů pohonných hmot a stát tak poškodili na daních asi o 2,3 miliardy korun. Na daních firmy podle policie uhradily jen 2,6 miliónu korun.

Policie již v pondělí nepotvrdila spekulace médií o napojení špiček organizovaného gangu na české politiky. Ředitel protikorupční policie Milan Komárek nepotvrdil ani žádná jména obviněných.

K realizaci celé akce přistoupili policisté minulou středu po celé republice. Provedli celkem 25 domovních prohlídek a obvinili všech 15 osob z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a z trestného činu účast na organizované zločinecké skupině. Jeden z obviněných je advokát a jeden cizinec. Z patnácti osob bylo třináct vzato do vazby, dva hlídá probační a mediační služba na svobodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám