Hlavní obsah

Výbuch munice ve Vítkově usmrtil muže, dalšímu utrhl končetiny

Právo, plk
Aktualizováno

Pravděpodobně munice explodovala v sobotu večer ve Vítkově na Opavsku. Při výbuchu jeden člověk zahynul, další tři se zranili, z toho jeden velmi těžce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

K explozi došlo po 19. hodině, podle informací Novinek našla skupina osob nevybuchlou munici v bývalém vojenském prostoru a donesli si ji domů. Tam explodovala.

„Čtyřiatřicetiletý muž byl v době příjezdu záchranářů v bezvědomí a jeho životní funkce selhávaly. Zasahující lékařka zajistila jeho dýchací cesty, byla zahájena resuscitace. Pacient utrpěl vícečetná devastující poranění, která se ukázala být smrtelná. Tři čtvrtě hodiny trvající snaha o jeho záchranu byla nakonec neúspěšná,“ konstatoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Zraněni byli tři lidé. Šestatřicetiletému muži utrhla exploze končetiny. „Záchranáři postiženému zajistili přístrojem řízenou ventilaci. Po provedení život zachraňujících úkonů si jej převzali do péče letečtí záchranáři, ti ho transportovali ve velmi vážném stavu na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava,“ uvedl mluvčí.

Vážná zranění utrpěl podle něj sedmadvacetiletý muž. „Byl při vědomí, záchranáři ho ošetřovali se střepinovými poraněními hrudníku, hlavy a končetin,“ sdělil Humpl a dodal, že i tento pacient byl předán do péče lékařů urgentního příjmu fakultní nemocnice.

Šestadvacetiletá žena měla po explozi poraněné nohy, tu záchranáři po ošetření převezli na urgentní příjem Městské nemocnice Ostrava.

Podle opavského policejního mluvčího René Černohorského došlo k explozi v prostoru garáží na Lipové ulici. „Případ šetříme jako zločin obecného ohrožení z nedbalosti, zjišťujeme, kdo manipuloval s výbušným systémem nebo předmětem a proč,“ uvedl a potvrdil, že předmět, který explodoval, našla čtveřice ve vojenském výcvikovém středisku Libavá a převezla ho do Vítkova. „Vyšetřovatelé také zjišťují, kde přesně v explozi došlo, zda v jedné z garáží nebo před ní. Při výbuchu byla poškozena také nedaleko stojící dodávka,“ doplnil Černohorský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám