Hlavní obsah

Prezidentovi Černých jezdců z Rakouska soud v Pardubicích prodloužil trest

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo šesti osm měsíců a prodloužení podmínky ze tří na čtyři roky. Tak rozhodl v pátek pardubický okresní soud v kauze agresívního rakouského motorkáře Maria Aignera.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Motorkář Mario Aigner se svým advokátem při předchozím jednání soudu.

Článek

Ten spolu se třemi dalšími rakouskými motorkáři z šestnáctičlenné skupiny motorkářského klanu Black Rider’s (Černí jezdci) v Pardubicích loni v květnu dvakrát napadli pardubického antikváře Michala Bartoše, jehož jízdu považovali za agresívní a pro ně nebezpečnou.

Utrhali mu zrcátka, poškodili lak, zahodili registrační značku, zničili mlhové světlo, nožem ohrožovali jeho spolujezdce a propíchali mu pneumatiky. Škoda na Volkswagenu Passat byla vyčíslena na více než 34 tisíc korun.

Byli vyhoštěni

Policie státnímu zastupitelství předala čtyři nejagresívnější motorkáře. Ti byli trestním příkazem odsouzeni za výtržnictví a poškozování cizí věci na šest měsíců s tříletou podmínkou, vyhoštěni z Česka na stejnou dobu, k náhradě škody a k zabavení útočných nožů.

Dva trest přijali, dva chtěli dokázat svou nevinu. Daniel Postler do Pardubic k soudu nepřijel, soud mu v pátek potvrdil původní trest. Pro Postlera je jubilejní, dvacátý, v Rakousku byl odsouzen už 19krát.

Aigner, prezident hornorakouského motorkářského klubu Černých jezdců, obchodník s motocykly, se bránil aktivněji, dokonce si přivezl začátkem března k soudu dva svědky, kteří nejen potvrdili jeho nevinu, ale dokonce agresívní chování vzali na sebe.

Aigner i jeho český advokát zdůrazňovali, jak jsou mu oba svědci podobní, a snažili se soud přesvědčit, že Bartoš a jeho spolujezdec se mohli splést, protože všichni Černí jezdci mají stejné přilby, černé šátky přes obličej a nesundávají sluneční brýle.

Účelová obhajoba

Soud však nepřesvědčili. „Obhajoba byla účelová,“ řekl při odůvodnění rozsudku soud­ce Petr Vaněček. Vyhověl ale prosbě Aignerova obhájce, který argumentoval tím, že obžalovaný Aigner má manželku z Polska a cesty za příbuznými přes Německo by se mu prodloužily na dvojnásobek, a odpustil mu vyhoštění z Česka.

„Vyšší trest je pro něj upozorněním, že bude jeho chování na českém území o rok déle sledováno, riziko dalšího trestu je také vyšší,“ řekl soudce Vaněček.

Pátečního, závěrečného jednání u soudu se neúčastnili ani obžalovaní, ani poškozený antik­vář. Rozhodnutí soudu není definitivní, státní zástupce ani obhájce Postlera a Aignera jej v soudní síni nepřijali.

Reklama

Výběr článků

Načítám