Hlavní obsah

„Boží syn“ dostal za zpackanou loupež podmínku, policisty přivolal sám

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

S dvouletou podmínkou odešel od soudu jednadvacetiletý David Dunka, který se loni v červenci neúspěšně pokusil uloupit peníze v plzeňské herně Bonver na Mikulášském náměstí. Policisty tehdy přivolal na místo sám, nelíbilo se mu, že od majitele přepadeného podniku dostal za vyučenou pár facek. Zároveň se k loupeži i přiznal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dunka přišel do herny a chtěl po barmankách tržbu z kasy. Tvrdil jim, že je syn boží a kdykoliv si může vzít jejich život. Když se začal dobývat do pokladny, dorazil do podniku jeho majitel. Dunku zpacifikoval a vyhodil ven.

Rozhořčený mladík vytočil tísňovou linku 158 a stěžoval si, že byl napaden a nevybíravým způsobem z baru vyveden. Druhým dechem dodal, že hernu přepadl a po obsluze požadoval finanční hotovost.

„Dobrý den, jsem teď v jednom baru a napadl mě tady jeden člověk. Dal mi pěstí a řekl, že mě zastřelí. Předtím jsem tam měl ale problém, chtěl jsem po barmance všechny peníze, které má. Takže jsem tam udělal loupežné přepadení,“ oznámil Dunka na tísňovou linku.

Dále se dožadoval rychlého příjezdu policejní hlídky. Popsal, jaké má na sobě oblečení a kde přesně na ni bude čekat. Operátora ještě upozornil na to, že je jedním z božích synů, který život dává, ale i bere.

Dvě facky a ven

U soudu Dunka obrátil a tvrdil, že to, co řekl policii, nebyla pravda. „Chtěl jsem si peníze jen půjčit. Jedna z barmanek mi to dovolila a řekla, abych si je vzal. Tak jsem přistoupil ke kase a vtom tam přišla druhá žena, která bar také obsluhovala,“ popisoval soudu Dunka novou verzi.

„Ta mi ale peníze vzít nedovolila, vykřikovala rasistické nadávky a bránila mi v přístupu ke kase,“ uvedl. „Odstrčil jsem ji, a než jsem stačil otevřít pokladnu, objevil se majitel herny. Chytil mě za ruku, dal mi dvě facky a říkal, abych okamžitě vypadl ven, jinak mě zastřelí,“ dodal Dunka.

Pokladnu bránila

Podle barmanky Markéty Červenkové to ale bylo jinak. „Řekl nám, že mu máme dát peníze, že je syn boží a kdykoliv nám může vzít život. Pak začal být agresivní a chtěl si vzít peníze sám. Bránila jsem kasu tělem, odstrčil mě a začal se do ní dobývat. Mačkal všechna tlačítka jako šílený, a tím pokladnu zablokoval,“ řekla  u soudu Červenková s tím, že kolegyně už volala na pomoc šéfa, který dorazil během pár minut.

„Blábolil něco o bohu, tak jsem ho vyvedl ven. Za chvíli se vrátil s policisty v zádech,“ sdělil soudu provozovatel herny Xaver Syla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám