Hlavní obsah

Matka, která zavraždila své tři děti a schovala je ve sklepě, si odsedí 22 let

Právo, Miloslav Homola
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal ve středu na 22 let do vězení 31letou ženu, která zavraždila své tři děti. Těla dětí se našla loni v létě ve sklepě domu ve Vlasaticích na Brněnsku.

Žena z Vlasatic si vyslechla rozsudekVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Předseda senátu Tomáš Kurfiřt zdůvodnil výjimečný trest tím, že žena vraždila bezbranné děti i dvakrát za rok. „Soud nenašel ani žádné okolnosti, které by vedly k narušení osobnosti po porodu, žádný ze znalců nezjistil takové rozrušení v superjiném stavu (stav bezprostředně po porodu, který vzácně může vést k poruchám v psychice rodičky a případně i k zabití plodu), které by mohlo vést k těmto činům,“ uvedl Kurfiřt.

Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová výši trestu nijak nerozporovala, ale ponechala si lhůtu na případné odvolání. „Vyšetřování ukázalo, že ani obtížná finanční situace, ani další okolnosti nemohly být důvodem k takovému jednání, za které je žena plně zodpovědná,“ uvedla státní zástupkyně a znovu stejně jako soud připomněla, že odsouzená jednala se zjevným rozmyslem.

Znalci předvolaní soudem konstatovali, že se už nikdo přesně nedozví, jak děti zemřely. Stav ostatků dříve narozených dvojčat, s největší pravděpodobností už v roce 2012, neumožňoval přesně odpovědět na celou řadu otázek, na které v takových případech hledají odpovědi kriminalisté spolu s patology.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednatřicetiletá matka před soudem

Obhájce odsouzené Miloš Hoff, který si nechal oficiálně lhůtu na rozmyšlenou, nicméně před jednacím sálem prohlásil, že podá k verdiktu odvolání. Tvrdí, že znalci při posuzování psychického stavu věnovali ženě minimální pozornost. „Vyšetřovali ji pouhé tři hodiny a to je zcela nedostačující,“ řekl.

Podle znalce z ústavu soudního lékařství Jana Krajsy patřilo mnohem zachovalejší tělíčko třetího novorozence donošené holčičce. „V tomto případě lze dobu smrti již odhadovat na několik týdnů, maximálně šest měsíců před nalezením. V každém případě šlo o plně donošené zralé dítě bez zjevných vývojových vad,“ uvedl znalec.

Obžalovaná přichází k souduVideo: Miroslav Homola, Právo

Znalců soud povolal k přelíčení hned několik. Při jejich vystupování obžalovaná občas tiše plakala, tu a tam si vyměnila poznámku se svým obhájcem. Ten se snažil poukazovat na možnost nepříčetného chování, vyvolaného těhotenstvím, porodem a s ním spojenými dalšími komplikacemi.

Rozpoznávací schopnosti byly zachovány 

Od psychologů i psychiatrů však opakovaně zaznělo, že žena měla mít natolik zachovány rozpoznávací schopnosti, aby se podobného jednání vyvarovala, byť není jasné, jak vlastně novorozenci zemřeli.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V tomto domě žena obviněná z vraždy žila

Hrůzný nález učinili vyšetřovatelé v otlučeném domě v jihomoravských Vlasaticích o letních prázdninách 2013. Ve sklepě tam našli igelitové tašky s ostatky tří novorozenců.

„Obžalovaná se poté, co počátkem roku 2012 zjistila, že je těhotná, rozhodla dítě hned po porodu usmrtit kvůli špatné finanční situaci v rodině. Lékaře nenavštěvovala, a když na ni v květnu přišly porodní bolesti, porodila doma na gauči dvojčata. Neposkytla jim žádnou péči a ani to neměla v úmyslu. Rukou jim překryla ústa a nos, dokud se nepřestala hýbat a plakat. Pak je zabalila do ručníku, dala je do igelitky a odnesla do sklepa,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám