Hlavní obsah

Soud trestal úředníky za opencard, za mříže ale nepůjdou

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Městský soud v Praze odsoudil pětici úředníků pražského magistrátu obžalovaných v kauze Opencard. Pracovníci odboru IT a dopravy měli zmanipulovat výběrové řízení. Dostali podmíněné tresty od jednoho do tří let s odkladem na dva až pět let.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Seyček

Článek

Ivan Seyček jako bývalý šéf odboru IT má městu Praze zaplatit dva milióny korun, Jiří Chytil 300 tisíc. Státní zástupkyně navrhovala, aby zaplatili všichni dohromady 70 miliónů.

Seyček dostal rovněž pětiletý zákaz práce ve veřejném sektoru. Oběma mužům hrozilo až osm let vězení. Chytil původně v kauze figuroval jako utajený svědek, který pomáhal policii případ rozkrýt.

Paradoxem této trestní věci je, že před soudem stanuli jen podřízení pracovníci těch, kdo byli oprávněni rozhodnout.
soudce Alexandr Sotolář

Seyček a Chytil se proti rozsudku na místě odvolali, ostatní úředníci i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak není pravomocný.

Za prodražení nemohou jen úředníci, uznal soudce

Podle soudu úředníci skutečně zvýhodnili společnost Haguess ve veřejné soutěži na dodavatele servisního centra pro elektronické karty. Seyček navíc i vytvářel podmínky zadávacího řízení. Chytil zase převzal v další fázi projektu pozdě dodané parkovací automaty, aniž vymáhal smluvní pokuty za pozdní dodávku.

Přesto předseda senátu Alexander Sotolář konstatoval, že úředníci neměli být jedinými, kdo za prodražení Opencard mohli. „Paradoxem této trestní věci je, že před soudem stanuli jen podřízení pracovníci těch, kdo byli oprávněni rozhodnout,“ uvedl Sotolář.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Chytil

O vítězi tendru totiž na základě doporučení hodnotící komise závazně rozhodovala až rada města vedená primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Navíc na přípravě soutěže se i podle názoru soudu od začátku podíleli také lidé blízcí Haguessu. „Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry ani hlavními hybateli událostí, které byly předmětem trestního řízení,“ dodal soudce Sotolář.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová se k jeho slovům i k výsledku procesu odmítla vyjádřit.

Seyček: Nic platit nehodlám, ještě není konec

„S rozsudkem rozhodně nesouhlasím. Ve všech bodech. Soudce v podstatě jen přečetl obžalobu, která vznikla někdy před půl rokem a vůbec nezohlednil výsledky dokazování před soudem,“ reagoval na rozsudek Seyček.

O placení dvoumiliónové škody prý vůbec neuvažuje. „Řečeno sportovní terminologií jsme po druhé třetině a nepředjímejme konce utkání,“ dodal Seyček.

„Rozsudek je pro mě překvapením. Nic nezákonného jsem neudělal, nic jsem nezanedbal, proto jsme se odvolali,“ konstatoval Chytil.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reagoval i na slova soudce, že hlavní viníci před soudem nestanuli. „To jsme věděli od začátku. Bohužel. Stáli tady někteří z nich, ovšem v roli svědků,“ podotkl Chytil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám