Hlavní obsah

Dcera dostala 16 let za pobodání otce. Před smrtí ho zachránila obezita

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Obezita zabíjí, říkají lékaři. Někdy ale může také zachránit život. Své o tom ví čtyřiašedesátiletý muž z Boskovic. Vlastní dcera se ho pokusila ubodat. Rány nožem s 15 centimetrovou čepelí ale nepronikly jeho tukovými polštáři k životně důležitým orgánům. Třiadvacetiletá žena za pokus vraždy dostala ve středu u brněnského Krajského soudu 16 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dcera před soudem neprojevila ani náznak lítosti.

Článek

Případ byl zajímavý nejenom kvůli paradoxní okolnosti přežití útoku, ale také tím, že Vrchní soud v Olomouci původně rozsudek nad mladou ženou zrušil s poukazem na to, že byla usvědčena výpověďmi zasahujících policistů, kterým se pobodaný svěřil s tím, že na něj zaútočila právě dcera.

Výpověď policistů v takové situaci je totiž podle verdiktu Nejvyššího soudu, na nějž upozornilo Právo, nepřípustná. Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou se tak musel vypořádat s novou důkazní situací. Naneštěstí pro obžalovanou se podařilo shromáždit další důkazy, které jí vydláždily cestu za mříže.

Zaútočila bez varování

Dcera na svého obézního otce zaútočila bez jakéhokoli varování v jejich bytě v Boskovicích loni na počátku dubna. Když mu zasadila pět ran nožem do krku, břicha a třísla, zavolala těžce zraněnému otci sanitku.

„Podřezala jsem taťku, můj taťka umírá, rychle sanitku!“ křičela podle zvukového záznamu na operátorku tísňové linky. K incidentu došlo v bytě, kde byli jen dcera, otec a matka. Nikdo z nich nevypovídal a další svědci u útoku nebyli. Svědectví policistů tak bylo klíčové. Naštěstí slova pobodaného otce o tom, že jej napadla dcera, slyšeli i zasahující záchranáři. Jejich výpověď na rozdíl od policistů Nejvyšší soud jako možnou připustil.

Příbuzní zalapali po dechu

Když soudkyně Bartošová vyřkla ortel, který byl ještě o dva roky vyšší než původní trest, přítomní příbuzní jen zalapali po dechu, mladá žena však verdikt vyslechla bez mrknutí oka.

„Otec jí nezavdal nejmenší příčinu k útoku, ona na něj brutálně zaútočila na místě, kde se měl cítit bezpečně – ve svém domě, ve své posteli. Ani v nejmenším neprojevila lítost nad tím, čeho se dopustila,“ upozornila Bartošová.

Podprůměrný intelekt

Mladá žena má podle znalců podprůměrný intelekt, po skončení základní školy se nechala život od rodičů a nikdy nepracovala. „Její intelektové schopnosti jsou sice omezené, ale znalci řekli, že na tom není tak zle, aby nevěděla, že pokud někoho bodne tak velkým nožem do míst, kde se nacházejí životně důležité orgány, může způsobit smrt,“ dodala soudkyně.

Žena se na místě proti verdiktu odvolala, a případ tak znovu projedná Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám