Hlavní obsah

Vzácného orla na Plzeňsku zabila návnada otrávená karbofuranem

Právo, zaš

Orel mořský, jehož tělo ornitologové našli v polovině ledna na jižním Plzeňsku, uhynul kvůli otravě karbofuranem, který patří mezi nejjedovatější karbamátové pesticidy. Prokázala to pitva, kterou zvířecí záchranáři nechali po nálezu provést.

Foto: DESOP

Uhynulý orel mořský

Článek

„Stačí pár kapek karbofuranu na návnadu a jeden z nejbrutálnějších a velice zákeřných případů zabití je zaručen. Každé zvíře, když polkne dvě až tři sousta, udělá pár kroků a okamžitě uhyne,“ vysvětluje zvířecí záchranář Karel Makoň. Karbofuran se dříve používal jako postřik na chmel, dnes je zakázán v celé Evropské unii.

Podle Makoně orel pravděpodobně pozřel otrávenou rybu, kterou někdo záměrně použil jako návnadu. Po vodních tocích se totiž v těchto dnech pohybují vydří samci, kteří často loví i na rybníku. „Kde je na malé ploše ryb moc, tak je vychytají a vyskládají na břeh tak, aby se na lokalitu vrátila přirozená přírodní rovnováha,“ naznačuje Makoň s tím, že ne všem se mohou takové zákony přírody líbit.

Případem se bude zabývat policie

Tělo orla ornitologové našli 11. ledna v obci Klášter u Nepomuku asi půl kilometru od rybářské sádky. Pták si odsud zřejmě odnesl kus otrávené potravy a zamířil s ní někam do klidu, kde ji pozřel a uhynul.

Dříve takto otrávených živočichů záchranáři nacházeli spousty, třeba i desítky najednou. Karbofuran je nebezpečný i pro lidi a jejich domácí mazlíčky. Otráven jím byl například loni v květnu tříletý psí šampion Baron. Uhynul poté, co spolkl mršinu ležící na kraji řepkového pole u Hodyně na severním Plzeňsku. O případu Právo několikrát informovalo. [celá zpráva]

Případem otráveného orla se nyní budou zabývat policisté. Podle Makoně je ale podobné případy téměř nemožné objasnit.

Orel mořský je největším orlem žijícím v Evropě. Délka jeho těla dosahuje až 92 centimetrů a v rozpětí křídel může měřit až 240 centimetrů. V Česku patří mezi kriticky ohrožený druh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám